commons.wikimedia
Pripadnici Oružanih snaga BiH

Hajka na srpske kadrove u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama zbog prisustva obeležavanju Dana Republike Srpske nije prvi potez te vrste koji povlače političari iz Sarajeva. I proteklih godina bilo je pretnji disciplinskim postupcima, i na tome se i završavalo, ali najave Sifeta Podžića, ministra odbrane, govore da bi ovaj put sve moglo da završi i na sudu. Podžić, podsetimo, traži da se protiv oficira OSBiH koji su prisustvovali proslavi Dana RS preduzmu postupci, kako u samim Oružanim snagama tako i u pravosudnim institucijama.

Zbog prisustvovanja ceremoniji u Banjaluci na udaru ministra odbrane našao se i njegov zamenik Mirko Okolić.

– Protiv mene je pokrenuo krivičnu prijavu pred Tužilaštvom BiH i videćemo kako će se to završiti – rekao je Okolić uz napomenu da je u resoru odbrane sve funkcionisalo sasvim solidno dok nije doneta odluka o otkazivanju vežbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Osim Okolića, na udaru Podžića zbog proslave Dana RS našli su se i drugi oficiri. To su zamenik načelnika Zajedničkog štaba OS BiH Gojko Knežević, komandant Operativne komande Radovan Ilić, komandir Šeste brigade u Banjaluci Radovan Jović, komandant Trećeg pešadijskog puka Republike Srpske Milorad Krajšumović i zamenik komandanta Komande podrške za operacije Zoran Dunović.

Osim postupka protiv političara i oficira iz Srpske, u Ministarstvu odbrane BiH paralelno traju i drugi pritisci, pa je sada sporan i neradni dan koji su 9. januara iskoristili srpski kadrovi u tom resoru. Sagovornik našeg lista iz odbrambenih struktura BiH kaže da je zategnuta politička situacija u zemlji jedan od glavnih razloga što je ovo pitanje pokrenuto.

– Čini se da se Sarajevo sada sveti kadrovima iz Republike Srpske zbog cele priče o nadležnostima. Oni 9. januar smatraju neustavnim i na tome temelje celu akciju – ističe naš izvor.

On napominje da je i ranije bilo priče o pokretanju disciplinskih postupaka, ali da to nikada nije dovedeno do kraja.

– Sada nije nerealno da sve završi čak i na sudu. Osim toga, u vojnim redovima se provlači i priča o inicijativi za izmenu određenih pravilnika u Oružanim snagama, što bi priču odvelo u pravcu da ako, na primer, neki srpski oficir želi da prisustvuje bilo kom događaju, uključujući i svečanosti poput proslave Dana Republike, za to će morati da traži dozvolu od nadređenih. Sve to dodatno narušava odnose u vojsci koji su bili sasvim korektni do unazad nekoliko meseci – tvrdi naš sagovornik.

Član Predsedništva SNSD-a Staša Košarac ocenio je da se protiv srpskog kadra u Oružanim snagama BiH vodi potpuno neprihvatljiva i politički orkestrirana hajka, ocenivši da ne postoji njihova disciplinska ni politička odgovornost.

– Dodatni paradoks leži u činjenici da progon srpskih kadrova danas vrše oni koji su svojevremeno i sami prisustvovali proslavi Dana Republike Srpske. Tako je aktuelni ministar odbrane Sifet Podžić, tada u svojstvu prvog načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, čini mi se, 2006. ili 2007. godine – rekao je Košarac.

Problem i zbog neradnog dana

Komentarišući situaciju sa neradnim danom koji su iskoristili srpski kadrovi, Okolić je rekao da svake godine postoji taj problem.

– Ove godine je to eskaliralo do mere da je u ponedeljak došla naredba da se popišu svi koji nisu taj dan bili na poslu i da se vidi na koji način će to pravdati. To je ružna poruka zato što je to bilo u vreme Drugog svetskog rata kada su nacisti popisivali Srbe, Jevreje, Rome… Svi koji su tog dana bili u kancelarijama ružno su se osećali – naveo je Okolić.

Podsetimo, kako je 9. januar pao u nedelju, vlasti Srpske su i ponedeljak, 10. januar proglasile za neradni dan.

Ćutanje o Bužimu

Na snimcima iz Bužima gde je pre nekoliko dana na stotine Bošnjaka uzvikivalo “Alahu ekber” što je prilično uznemirilo javnost u Srpskoj primećeni su i pojedini pripadnici Oružanih snaga BiH. I dok Mirko Okolić najavljuje da će to biti ispitano, ministar Sifet Podžić po tom pitanju se nije oglašavao.