Haos je bio programiran

Vesti
Huligani palili automobile u centru grada
 

Više stotina ljudi se te večeri okupilo na Zilhilcliparku pošto su prethodno dobili poruku preko mobilnih telefona, u kojoj se obećava dobra zabava uz "piće, muziku i iznenađenja", rekonstruiše švajcarski portal "20 minuta" ovaj izgred u kome su privedene četiri osobe i povređeno sedam policajaca.

Masa je krenula u pravcu Krajs 3, Loherguta, Zebanštrase do Langštrasen-kvartira. Iako je u gomili bilo onih koji su došli samo da se zabave, većina je bila obučena u crno i maskirana, napisala je jedna razočarana učesnica na internetu, dodajući da su joj oni ličili na Robokapove.

Obećanog iznenađenja je bilo – ali lošeg, i to za stanovnike omiljenog kvarta, za vlasnike radnji i restorana koji su se našli na meti 150 do 200 razularenih huligana. Jedan od slučajnih učesnika je opisao scene nasilja, koje je bilo potpuno isplanirano i profesionalno organizovano.

– Ceo arsenal zapaljivih stvari, sprejeva i projektila nije došao niotkud – ispričao je ovaj svedok. Maskirani nasilnici su se podelili u manje grupe i obrušili na uličice u Krajsu 4, munjevitom brzinom ispisali grafitima zidove, lomili stakla i palili jelke i auta.

Demonstranti su nastupili tako agresivno da mali broj policajaca na početku nije mogao da ih zaustavi. Ispred jedne pošte su stajala dva policajca s oružjem, bez zaštite i šlemova i očajnički pokušavali da odbrane poštu, ispričao je ovaj očevidac.

Na internetu kruže glasine o tome ko su organizatori nereda. Jedan korisnik je napisao da ih poznaje i da "ne dolaze iz crnog bloka, nego da su to FCZ huligani, ali da je to na kraju – sve isto".

Na stranicama ekstremnih levičara, kojima se pripisuje iniciranje marša, mišljenja su podeljena. Mnogi od njih osuđuju nasilje i pišu o "velikoj katastrofi" i "nepolitičkim huliganima", a jedan korisnik je dodao da očito neki huligani iz fašistoidnog ugla prisvajaju RTS (Reclaim the Streets) – pokret, a neki nisu toliko glupi da to još brane?!

Tradicionalno nenasilni pokret

Osvojimo ponovo ulice je pokret koji je početkom 90-ih krenuo u Engleskoj i kasnije se proširio u mnoge zemlje širom sveta. Suština je da javna mesta i ulice pripadaju javnosti i na to ovaj pokret ukazuje spontanim i velikim "uličnim partijima".
Pokret je tradicionalno okrenut protiv velikih koncerna i globalizacije, ali i protiv auta kao dominantnog prevoznog sredstva. Pokret je zamišljen tako da sprovodi miroljubive i nenasilne proteste. U Cirihu je i u prošlosti bilo akcija pod ovim motom, ali ovog puta je pokret očigledno zloupotrebljen u radikalne svrhe.

 

 

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime