Haradinaj: Srbija u EU samo bez Kosova

0

"Sa Beogradom bi trebali da pričamo. Ima puno da se priča, ali i da se reši. Verujem da Beograd sada mora, pošto ide u pravcu Evropske Unije, da izdvoji svoje unutrašnje pitanje od Kosova, da pitanje integracija ne meša sa Kosovom", kazao je Haradinaj u intervjuu srpskom dopisništvu Glasa Amerike sa Kosova.

 

Upitan o čemu Beograd i Priština treba da razgovaraju, Haradinaj, koji je intervju dao na srpskom, kazao je da bi tema razgovora trebalo da bude sve što čini život građana i sve što nije vezano za politiku.

 

On smatra da neutralnost Ujedinjenih nacija prema statusu Kosova "usporava brzinu na putu kojim Kosovo želi da ide, ali da ga ne zaustavlja".

 

"Priznavanja dolaze i ovako mi napredujemo i verujemo da je veoma bitno da se i to desi, da i Kosovo bude član UN. Kosovo je ušlo u porodicu nezavisnih zemalja", rekao je Haradinaj.

 

Ramuš Haradinaj

Bez obzira na to, kosovske vlasti, dodao je Haradinaj, mogu više i bolje da rade za dobrobit žitelja Kosova.

 

"Veoma je bitno da Kosovo ne upadne u korupciju, koja u zemljama u tranziciji košta puno", istakao je predsednik ABK.

 

On je odbacio tvrdnje da je umešan u slučaj nazvan "žuta kuća", odnosno aferu sa trgovinom ljudskim organima, zbog čega je srpsko tužilaštvo pokrenulo istragu.

 

"Moje ime nije pomenuto u vezi sa time. Inače ako neko zna više onda bi i ja to voleo da znam i da pročitam. Čudna stvar je to za mene i daleka", kazao je Haradinaj.

 

Upitan da li očekuje dalju raspravu oko slučaja "žuta kuća", Haradinaj je kazao: "Ne znam, ja ne znam i pojma nemam o tome".

 

Haradinaj je rekao da ne očekuje nastavak procesa u Hagu protiv njega, posle najave Tužilaštva haškog tribunala da će zatražiti reviziju oslobađajuće odluke.

 

On je dodao da ga je odbrana u sudskom procesu u Hagu "skupo" koštala, ali nije naveo iznos utrošenih para.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here