Vesti
Zvanice na proslavi lunarne Nove godine u Kabramati

U proteklu nedelju je širom sveta završeno 15-dnevno obeležavanje lunarne Nove godine, koju mnogi nazivaju i kineskom Novom godinom.

Međutim, dan ranije, u subotu 4. februara, obeležena je vijetnamska lunarna Nova godina, koja je različita od kineske.

Povodom velikog praznika, na Trgu slobode i okolnim ulicama u centru sidnejskog predgrađa Kabramata, gde živi velika viketnamska zajednica, okupilo se nekoliko hiljada građana svih generacija, kako bi prisustvovali centralnoj proslavi.

Među počasnim gostima bili su gosti iz federalnog i državnog parlamenta Novog Južnog Velsa, kao i čelnici gradske opštine Ferfild, društveno-kulturni radnici, sponzori i mnogi drugi.

Među visokim zvanicama bila je Dai Li, nezavisna poslanica u federalnom parlamentu za okrug Fauler, koja potiče iz porodice vijetnamskih emigranata, a pored nje prisustvovali su i savezni ministar za energetiku Kris Bouven, gradonačelnik Ferfilda Frenk Karbone sa saradnicima – odbornicima Karmen Lazar, Džordžom Barseom, Lemom Kevinom, Milovanom Karajčićem, Mihailom Mijatovićem i drugima.

Dai Li, Milovan Karajčić, Frenk Karbone i Kris Bouven

Posle intoniranja australijske himne i tradicionalne igre zmajeva, govornici iz federalnog i državnog parlamenta, kao i gradonačelnik Karbone, osvrnuli su se na harmoniju zajedničkog života preko stotinu različitih etničkih zajednica u Kabramati i okolini, naglasivši da je lunarna Nova godina prilika za izgradnju još bolje saradnje i razumevanja.

Pored gradskih odbornika iz naše zajednice, Milovana Karajčića i Mihaila Mijatovića, u publici smo primetili mnoge Srbe iz Kabramate i okolnih predgrađa, koji su uživali u kulturnom programu, specijalitetima vijetnamske kuhinje, raznim proizvodima, ringišpilima i prijateljskoj atmosferi.

Odbornik Mihailo Mijatović

Godina zeca i godina mačke

Svaka kineska godina je povezana za znakovima životinja koji odgovaraju kineskom horskopskom krugu. Ova godina je u znaku zeca, tačnije, vodenog zeca. Znak zeca je simbol mira i prosperiteta u kineskoj kultura, pa se veruje da će 2023. godina biti godina nadanja.

Dok Kina, Japan i druge istočnoazijske zemlje proslavljaju Godinu zeca, Vijetnamci su izuzetak i oni umesto toga dočekuju Godinu mačke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here