Hektar i po mozaika na zidovima Hrama

0

U narednih osam godina, do kada je planirano da se okončaju radovi na uređenju enterijera, postaviće se skoro 17.000 kvadrata mozaika, što će ga činiti jednim od najvećih na svetu. Hram će dobiti i modernu rasvetu, a celokupna vrednost radova se procenjuje na više desetina miliona evra.

 

 

Protoneimar Vojislav Milovanović kaže da nije slučajno što se početak radova poklapa sa trenutkom kada je na tron ustoličen novi, 46. po redu patrijarh.

 

"Slučajno ili ne, ali svaka dosadašnja faza u radovima na hramu poklapala se sa godinom dolaska ili odlaska nekog od srpskih patrijarha. Tako su posle poluvekovne pauze, radovi obnovljeni 1985. godine zahvaljujući prvenstveno ogromnom trudu počivšeg patrijarha Germana Đorića. Podsećam da je od njegovog stupanja na tron. 1958. godine, pa sve do konačnog dobijanja dozvole za nastavak radova, patrijarh German uputio čak 88 dopisa i molbi raznim institucijama vlasti. Božjom promisli, dočekao je da vidi hram u svojoj punoj veličini, jer se do njegove smrti, 1991. godine, završila celokupna betonska konstrukcija i grubi građevinski radovi“, kaže Milovanović.

 

Druga faza, započeta 2000. godine, dobrim delom je obeležila život i rad nedavno preminulog patrijarha Pavla. Tada su, između ostalog, završeni radovi na eksterijeru, izgrađen je parohijski dom, uređen Svetosavki trg, a na samom Hramu je postavljena fasada, urađeno je podno grejanje, podzemna etaža sa kriptom, spoljašna dekorativna rasveta i mnogo toga drugog. Sada su neimari pred poslednjim, najtežim izazovom.

 

"Uređenje enterijera, odnosno živopisanje crkve, svakako predstavlja najvažniji deo posla. Sve što smo do sada uradili moglo bi da padne u vodu ako ovaj posao ne uradimo valjano. S obzirom na monumentalnost i dimenzije hrama, crkvene vlasti su zaključile da mozaik nema alternativu, a na njegovoj izradi biće angažovano 90 mozaičara (60 umetnika i 30 pomoćnika). Mozaik crkve biće zasnovan na mozaičkoj tradiciji vizantijske škole, sa dominantnim zlatnim tonom podloge, dok će mozaici u kripti biti slobodnije i savremenije forme, sa dominacijom svetlih boja i tonova“, otkriva protoneimar Milovanović.

 

Uporedo će se raditi i na postavljanju unutrašnje rasvete. Milovanović kaže da će biti u funkciji živopisa samog hrama, da će usvojena rešenja biti ispred svog vremena, ali sigurno neće podsećati na svetla iz diskoteka, kako se nedavno pročulo u javnosti.

 

"Hram će biti u funkciji dolazećih generacija, služiće vekovima, pa nije čudno što se trudimo da primenimo najsavremenija rešenja. To ne znači da ćemo se igrati i po svaku cenu praviti nekakvu naučnu fantastiku ili nešto što će odudarati od pravoslavne tradicije“, dodao je on. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here