Hendriksov rif za sva vremena

0

 

Pesma je snimljena 1968. gdine, a ponovo je objavljena kao singl dve godine kasnije, posle Hendriksove smrti, kada je dospela na prvo mesto top lista.

 

Urednik "Mjuzik radara" Majk Goldsmit nazvao je Hendriksa "neospornim šampionom rok gitare u teškoj kategoriji", preneli su mediji.

 

Drugi najbolji rif svih vremena pripada američkoj grupi "Guns ‘N’ Roses" za "Sweet Child O’ Mine".

 

Među prvih pet na ovoj listi našli su se "Led Cepelin" s numerom "Whole Lotta Love", "Dip Parpl" i njihov čuveni hit "Smoke On The Water", kao i Erik Klepton i njegova "Layla".

  

Džimi Hendriks na Vudstoku 1969.

Izgleda da se ljubiteljima "jačeg zvuka" više dopadaju rifovi starijih pesama, budući da su se samo dve numere iz protekle dekade plasirale u prvih 20. To su "Plug In Baby" grupe "Mjyz", na 11. mestu, i "Seven Nation Army" od "Vajt strajpsa" na 15. mestu.

 

Rif iz "Back In Black" grupe "AC/DC" stigao je do šestog mesta, "Enter Sandman" sastava "Metalika" do sedmog, a jedno mesto ispod pripalo je "Bitlsima" sa "Day Tripper".

 

Na devetom mestu su čuvena četiri akorda Nirvaninog hita "Smells Like Teen Spirit", a na 10. "I Can’t Get No Satisfaction" velikih "Roling stounsa".

 

"Naše istraživanje je pokazalo da u 2009. klasični rok i dalje neprikosnoveno vlada", kazao je Goldsmit, navodeći da je u istraživanju učestvovalo više od 5.000 posetilaca sajta "Mjuzik radar".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here