B. Miličić
Prepuna sala u Crkvenom centru u Minhenu

U sali Crkvenog centra u Minhenu nedavno je gostovala Maja Kovačević (39) iz Kraljeva, majka jedanaestoro dece, pravi heroj borbe protiv bele kuge u Srbiji. Gošću je pred prepunom salom posetilaca predstavio jerođakon Stefan Jugović.

Maja Kovačević se pre dve godine uselila u kuću u selu Vrdila kod Kraljeva, a kod podizanja doma za brojnu porodicu pomoglo joj je sestrinstvo manastira Žiča. U ovoj kući ima dovoljno mesta za Maju i njenih “11 Jugovića” od dve do 14 godina.

Jerođakon Stefan Jugović je istakao i da je ona autor dve zanimljive knjige koje govore o ženama koje su poznate i cenjene u srpskoj istoriji i pravoslavlju. To su Anastasija, majka Svetog Save i Sveta Petka.

– Gostovanje Maje Kovačević u Minhenu je značajno i zbog toga što je reč o ženi koja ličnim primerom svedoči o značaju porodice, pogotovo sa više dece koju podržava u pravoslavnom duhu i ljubavi. Bilo je vrlo interesantno kada je Maja govorila o svakodnevnom životu u porodici u kojoj ima tri ćerke i osam sinova. Ona je ispričala jedan simpatičan detalj kako njihova deca jednu čokoladu dele tako da svako dobije po parče, ali nikad ne zaborave majku. To je sasvim drugačija situacija u odnosu na ono što se događa u današnjim porodicama, gde svako dete dobije po čokoladu koju ne deli ni sa kim. Posetioci su bili oduševljeni njenom pričom i zalaganjem za porodice sa više dece – istakao je jerođakon Stefan Jugović.

Tokom gostovanja u Minhenu jednu Majinu pesmu otpevale su sestre Dragana i Marija Simić iz Linca, a jednu pesmu je otpevala i Maja sa ćerkom. Sve to publika je pozdravila gromoglasnim i dugim aplauzom. Posle toga je u neposrednom razgovoru sa gošćom iz Kraljeva bilo prilike da se sazna još ponešto o ovoj zaista hrabroj ženi, koja sama podiže jedanaestoro dece posle nedavne smrti supruga Radiše. Kupovinom njenih i knjiga koje je donela na gostovanje u Minhenu, posetioci su podržali borbu za porodice s više dece, ali i rad Udruženja građana za pomoć porodicama sa pet i više dece “Kneginja Persida Karađorđević”, koje je osnovala i vodi i na taj način bori se protiv bele kuge i za obnovu kulturno-istorijskih spomenika u Srbiji.

“Kondir Majke Jugovića”

Maja je nastavila da izdaje časopis “Glas Srbije”, koji izlazi 28 godina, a u njemu je bila koleginica svog pokojnog supruga i novinara Radiše Kovačevića. Maja je 2015. godine dobila “Kondir Majke Jugovića” koji joj je dodelila Srpska kraljevska akademija kao nagradu majkama koje imaju više od devetoro dece.