EPA
Džozef Bajden

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš smatra da su vesti zapadnih medija o terorističkim napadima na gasovode “Severni tok” i “Severni tok 2” pokušaj CIA da skrene pažnja sa predsednika Amerike Džozefa Bajdena.

– Primećujemo mnoge službenike Centralne obaveštajne agencije koji šire lažne vesti iz medija ovde i u inostranstvu. To predstavlja uspešan pokušaj da se svet fokusira na sve moguće osumnjičene osim na onog koji se činio najlogičnijim – predsednika Amerika – napisao je Herš u članku koji je objavio na platformi “Sabstak”.

Na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu – “Severnom toku 1” i “Severnom toku 2” dogodile su se eksplozije 26. septembra 2022. Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu, prenosi Sputnjik. Operater gasovoda, kompanija “Nord Stream AG”, saopštio je da su oštećenja na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti vreme njihove popravke.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je eksplozija na gasovodu očigledan teroristički akt.

Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama “Severnog toka”, u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda u junu 2022. godine podmetnuli američki ronioci, a da su ih tri meseca kasnije aktivirali norveški specijalci.

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je predsednik Amerike Džo Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here