EPA
Kristofer Hil

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil izjavio je u intervjuu Glasu Amerike da bi SAD volele da se Briselski dijalog odvija mnogo brže i da vide dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština, kako bi Srbi na severu Kosova znali koja su “pravila igre” i kako će izgledati njihovi životi.

Dodaje i da SAD priznaju Kosovo i volele bi da se pridruži međunarodnim organizacijama, jer je to najbolje za Prištinu, ali i za stabilnost regiona.

– Kada formulišemo politiku, vagamo naše interese i ideju da li je to prava stvar koju naša vlada može da uradi. Naravno da bismo voleli da se Briselski dijalog odvija mnogo brže, podržavamo gospodina (Miroslava) Lajčaka jer mislimo da je to pravi pristup. I voleli bismo da vidimo dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština, kako bi Srbi na severu Kosova znali koja su pravila igre i kako će izgledati njihovi životi, to nam je veoma važno. Mi priznajemo Kosovo. To je naša politika, i mislim da je ispravna bez obzira na to da li je uspešna ili ne. Igra nije završena – naveo je Hil.

On je dodao da veruje da je ovo pitanje koje zahteva hitno rešavanje i da je potreban napredak.

– Makar sada znamo šta su “sastojci” za mirnu budućnost – formiranje ZSO, pristup Kosova međunarodnim organizacijama, znamo šta treba da radimo, samo treba da sastavimo te deliće. To je kao veliki pazl koji stavite na sto i onda slažete delove – istakao je Hil.

– Srbija je najveća zemlja na Balkanu, ima ambicije da se približi Zapadu, ima ambiciozne ekonomske planove. Da sam ja na mestu Srbije želeo bih da rešim problem sa Kosovom, da pokažem da i dalje podržavam srpsku zajednicu na Kosovu, ali, konačno, da gledam koji su širi, strateški potezi koje treba povući da bi se približili Zapadu – rekao je američki ambasador.

3 COMMENTS

  1. Njugova ekselencija ambasador Hill kaže da će nakon formiranja ZSO članstva Kosova u međunarodnim organizacijama biti potrebno da Srbija sagleda ooji su dalje strateški potezi potrebni da se približi Zapadu. Drugim rečima već je pripremljen set novih zahteva prema Srbiji koji su strateške prirode a pretpostavljam da bi ekselencija prepustila da svako prema svojoj mašti tumači povlačenje strateških poteza koji će svakako biti zahtevani u koordinaciji sa pritiskom isto Zapada.
    Srbija, s druge strane ima potrebu da reši pitanje Kosova, ali i da definiše nacinalne prioritete, koji u ovoj gepolitičko podeli snaga nisu po volji Zapadu, koji je sebi dao za pravo da brine o albanskom pitanju, a Srbima ne dozvoljava ili bolje reći osporava pravo da vode računa o srpskom pitanju na Balkanu, što se može uz malo, mašte staviti u kontekst izrečenog. Tu se može posmatrati i spoljna politika Srbije, za koju i ja mislim da je po meri srpskog naroda ispravna, a koju strateški potezi Ekselencije neće zaobići. …
    Sve u sveme, šta god se dogodi Sbija se Zapadu neće približiti bar dve do tri decenije, ko god da bude na vlasti, osim ako nekom ružičaštom revolucijom neko sa strane ne dovede neko demokratski izabranog predstavka, koji će se u ime srpskog naroda odreći svega nacionalnog suverenog i integrisanog u ovoj državi, a to svakao neće biti bez otpora.
    Između ostalog i zbog toga Srbiji trebaju prijatelji i u zemljama koje nisu deo kolektivnog Zapada…

  2. Srbi dakle trebaju da znaju sta su ” pravila igre”. Znaci Srbi na Kosovu posto jos nemaju svoju zajednicu neznaju ta pravila?
    Pa prvo ovo sto se desava na Kosovu vekova nije nikakva igra! Drugo, Srbi nece nikada priznati da im siptari kroje buducmost.
    A da i negovorimo o nekom priznanju lazne drzave koja nije clan raznih medjunarodnih organization a ni clan Ujedinjenih Nacija. Zato i jeste lazna drzava. Kolonija zapada i SAD.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here