EPA
Kristofer Hil

Važno je što je srpska strana konstruktivno pristupila evropskom planu sporazuma sa Kosovom, u konačnici to će uticati na brzinu kojom se Srbija približava Zapadu, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Srbija se već odlučila da se okrene Zapadu i mislim da je mnogim Srbima frustrirajuće što proces traje toliko dugo, rekao je Hil.

– Nadam se da će rezultat svega ovoga biti mnogo bolji, brži tempo (evrointegracija) – rekao je američki ambasador.

Na pitanje zašto je evropski predlog tajna, rekao je da to ne bi nazvao tajnom, nego nečim što potpada u tradicionalne diplomatske kanale.

– Ako nastojite da se diplomatijom bavite kroz medije, pojaviće se mnogo nesporazuma –  rekao je on i kazao da zato smatra da o takvim stvarima treba razgovarati isključivo za stolom.

Upitan da li bi Aleksandar Vučić “prešao liniju” ako bi otkrio sadržaj predloga na predstojećoj skupštinskoj sednici, odgovorio je da je to “hipotetičko pitanje”, ali da je velika rasprava u parlamentu potrebna.

On je kazao i da se Srbija “drži svoje politike prema sankcijama Rusiji duže nego što je ruska vojska držala Herson”.

– Pitanje veze Srbije sa Rusijom – možete videti da slabi iz dana u dan. Vidi se da raste interesovanje za saradnju sa EU i više zainteresovanosti za saradnju sa nama – smatra Hil.

Ponovio je stav vlade SAD da Srbija treba da se pridruži sankcijama Rusiji, ali je dodao da nije tačno ni da Srbija nije uradila ništa, jer je osudila rusku agresiju na Ukrajinu.

Na pitanje da li je pozicija Beograda u pregovorima sa Prištinom slabija jer nije uvela sankcije Rusiji, Hil je rekao da smatra da su to odvojena pitanja.

6 COMMENTS

  1. Kad se vracas Casni Srbine iz Nemacke? Vrati se bre sa Zapada medju svoj narod pa onda budi Castan:) Lako je sa Zapada pljuvati po Zapadu. Ajde pljuj po Zapadu iz Srbije uz srpsku penziju.

  2. Када САД врате Косово и Метохију које су отеле од Србије, онда можемо разговарати даље на тему односа Србије са Западом, Истоком, Севером и Југом…до тада САД су , преко НАТО пакта, окупатор свете српске земље, који је уступио нашу територију на управљање албанским ОВК терористима (који су побеђени од стране Србије 1998 и 1999). Па чак ни НАТО није ушао са трупама на територију Србије за време бомбардовања, него је после преварним споразумима отео Косово и Метохију. Сада их њихови пулени не слушају !? Дакле САД су направиле нову Ал Каиду и Бин Ладена на тлу Балкана, па нек прво очисте своје брљотине, а онда ће их Србија саслушати и можда послушати.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here