Hiseni: Ma kakvi pregovori sa Srbijom!

0

Hiseni je na sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, kazao da je Priština spremna da unapredi odnose sa Srbijom, ali da dijalog može da se ostvari samo kao dijalog između dve nezavisne i suverene zemlje.

 

"Odbijamo svaki zahtev za nove pregovore. Takvi pozivi dolaze od ljudi, koji ili ne poznaju situaciju, ili od onih koji aktivno traže da se stvori nered u regionu. Novi pregovori bi mogli da stvore novi konflikt u regionu, i kosovska nezavisnost je nepovatna", rekao je Hiseni.

 

On je rekao da je na Kosmetu postignut napredak od poslednje sednice SB UN, dodavši da je 2009. godina bila uspešna za Kosovo.

 

"Kosovo je nastavilo da gradi svoje državne institucije na bazi demokrataskog ustava, prema Ahistrarijevom planu. Postali smo članovi MMF-a i Svetske banke, a proces priznanja se bez prekida nastavio, tako da je do sada 65 država priznalo nezavisnost Kosovo", rekao je Hiseni.

 

Od tog broja, 25 država je ostvarilo diplomatske odnose sa Kosovom, dodao je on.

 

Govoreći o situaciji na Kosmetu, Hiseni je kazao da je stanje mirno i stabilno, sem, kako je rekao situacije na severnom Kosmetu.

 

"Mešanje Srbije u poslove Kosova je neprihvatljivo i mora da se prekine", dodao je Hiseni.

 

On smatra i da je kosovska vlada je bila uspešna u rešavanju ekonomskih pitanja, pravosuđa i sigurnosti na teritoriji Kosova. Hiseni je kazao da će u 2010. godini jedan od prioriteta biti povratak srpskih izbeglica, kao i zaštita kulturnog i verskog blaga na Kosovu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here