EPA-EFE
Koronavirus

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, preneo je britanski “Fajnenšel tajms”.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, preneo je predstavnicima SZO svoju zabrinutost u vezi sa kovid varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta koronavirusa identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasedanje, rekao je De Oliveira.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”. Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema poslednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svetski lideri su odmah reagovali na vest o pojavi novog soja, najavljujući nove mere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživjela pad izazvan neizvjesnošću.

Indijski zdravstveni zvaničnici su danas stavili sve države u stanje pripravnosti, tražeći da izvrše “rigorozan pregled i testiranje” putnika koji su stigli iz Južne Afrike, Bocvane i Hong Konga, kao i da uđu u trag i testiraju njihove kontakte.

Novi Zeland, takođe, pažljivo prati globalne savete o novoj varijanti, a zamenik premijera Grent Robertson poručuje da je nova varijanta “pravi poziv na buđenje za sve nas”, kao i pokazatelj da ova pandemija još traje.

Doktor Marija Van Kerkove, tehnički vođa SZO za Covid-19, rekla je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da se još uvek ne zna mnogo o ovoj varijanti.

– Ono što znamo je da ova varijanta ima veliki broj mutacija. A zabrinutost je da kada imate toliko mutacija, to može uticati na to kako se virus ponaša – izjavila je Van Kerkove.

Dodala je da će se istraživači sastati kako bi “shvatili gde su ove mutacije i šta to potencijalno može značiti” u smislu da li je prenosiviji ili da li ima potencijal da izbegne imunitet.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here