Tanjug
Milorad Pupovac

Postavlja se pitanje posledica za Hrvatsku ukoliko Milorad Pupovac odluči da probleme srpske manjine iznese međunarodnim institucijama, piše Al Džazira Balkans.

Posle niza nacionalno motivisanih incidenata, slučaj napada na osobe srpske nacionalnosti koje su u kafićima u blizini Knina gledali utakmicu Crvene zvezde nagnala je predsednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, partnera u vladajućoj HDZ-ovoj koaliciji u Hrvatskoj, da u dramatičnom tonu poruči kako više nikoga ništa neće moliti niti tražiti i najavio je direktno obraćanje međunarodnim institucijama zbog kršenja manjinskih prava i sloboda u Hrvatskoj.
Najavio je tako aktivnosti usmerene na zaštitu vrednosti institucija međunarodnog poretka koje se, kako je rekao, u Hrvatskoj ne poštuju kada su u pitanju Povelja UN, NATO, pristupni ugovor EU i Savet Evrope.
Postavlja se pitanje u kakvoj bi se situaciji u očima evropske i svetske javnosti i politike našla Hrvatska – koja od 1. januara 2020. preuzima predsedavanje Evropskom unijom, gde joj neki visokopozicionirani zvaničnici često tepaju da je uzorna članica – ukoliko bi se Pupovac zaista odlučio na takve “akcije”.
Bivši hrvatski diplomata i spoljnopolitički analitičar Božo Kovačević za Al Džaziru Balkans

kaže da argumenti kojima Pupovac u ovom kontekstu raspolaže jesu nacionalno motivisani incidenti i napadi, skandiranja ustaških parola i slični incidenti, relativizovanje ustaštva u delu društva i politike, notorni problem pozdrava “Za dom spremni” i slično i upravo odnos vlasti prema tim pojavama i događanjima.

Kada su u pitanju posledice eventualnog delovanja u tom smeru za međunarodni ugled i reputaciju zemlje, Kovačević kaže da već sama činjenica da se takve stvari događaju Hrvatsku sramoti, a eventualno pokretanje nekih postupaka pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope ili Evropskim parlamentom značilo bi daljnje sramoćenje i tretiranje Hrvatske na način na koji je tretirana Mađarska u prethodnom sazivu EP, kada je suspendovano učestvovanje poslanika Fidesa u odlučivanju u Evropskom parlamentu.

Direktnih ekonomskih posledica ili uskraćivanja prava koja Hrvatska trenutno koristi u okviru EU, navodi, ne bi bilo, ali bi zemlju svakako postavilo u centar interesa međunarodne javnosti, “na onaj način na koji je bila već 90-ih godina”.

– Drugim rečima, ako bi se pokrenuli ti postupci, Hrvatska bi u očima međunarodne javnosti opet bila država-slučaj, zemlja koja još nije u potpunosti integrisala evropske vrednosti – zaključuje Kovačević.

1 COMMENT

  1. kome ce on da prijavi fasisticko orgijanje po ostatku Srba u NDH kad je i sam marioneta Fasistickogsistema u rvackoj.lutak na koncima ustaskog rezima.hahahahahaha

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here