Hočevar: Poplave u Srbiji nisu božja kazna

0

Naša poruka je jasna: Stanislav Hočevar
 

"To je odluka naše crkve. Naša poruka je jasna. To nije božja kazna. Isus je rekao ‘ova bolest nije znak kazne, ne njega da je grešio, niti njegovih roditelja, već prilika da se pokaže božja ljubav i ljubav bližnjih’ ", rekao je Hočevar na konferenciji za
novinare u Beogradskoj nadbiskupiji.

 

Hočevar je naveo da je veliko iskušenje izazvano poplavama izvanredna prilika za razvijanje odgovornosti pojedinaca i čitavog društva i za jačanje solidarnosti.

 

"Ovo nam omogućuje, i to je posebna poruka naše crkve, (da uvidimo) kako je veliko dostojanstvo ljudskog bića. Moramo gledati na dostojanstvo svakog čoveka i da se više ne rukovodimo ideologijama i razlikama. Svi smo stvorena božja bića. Vode nisu gledale na granice sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, Srbijom. Svi smo postali jedno", rekao je Hočevar.

 

"Bildu" Končita preča od poplava

 

Hočevar je istakao da su katastrofalne posledice poplava prilika i nadahnuće za jače povezivanje i saradnju i stvaranje međunarodnih projekata koji će unaprediti region, a ne božja kazna.

 

"Na tom nadahnuću se zapravo moramo zahvaliti, jer smo doživeli tako veliku međunarodnu solidarnost. Pre 100 godina zgrada Beogradske nadbiskupije bila je Ambasada Austro-Ugarske, ljudi su umirali zbog ratova i mržnje, počeo je Prvi svetski rat, a sada je Austrija učinila prve, najjače korake prema nama. To je pozitivni razvoj istorije. Možemo se stvarno radovati i želim da se zahvalim svim
stanovnicima Austrije", rekao je Hočevar.

 

Hočevar je prethodno rekao da je katolička crkva na poziv Vlade Srbije preko organizacije Karitas (Caritas) urgoženima poplavama dodelila pomoć u vrednosti većoj od 20.000 evra, a ukupna vrednost planirane pomoći je između 850.000 evra i milion evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here