Youtube/Hayat Media BiH
Amir Mahić

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u mestu Kozarac pored Prijedora Amir Mahić koji je na Savindan u “besedi” pred vernicima u lokalnoj džamiji izneo niz gnusnih opaski na račun Svetog Save suočen je s policijskom istragom, ali i disciplinskim postupkom unutar vlastite verske zajednice.

Policija iz Prijedora potvrdila je da radi na utvrđivanju odgovornosti Mahića za širenje nacionalne i verske mržnje, a o svemu je obavešteno i lokalno tužilaštvo. Podsetimo, Mahić je u skandaloznom govori velikom srpskom prosvetitelju pripisao fašizam, a Srpsku pravoslavnu crkvu nazvao je sektom.

– To je čovek na čijem učenju i ideologiji je začeta jedna sekta, koju mi ovde dobro poznajemo. To je srpska pravoslavna sekta. To je u osnovi sektaško učenje pravoslavlja koje nema sa izvornim hrišćanskim i pravoslavnim učenjem osnovne poveznice koje bi trebalo da ima – naveo je Mahić.

I iz Islamske zajednice BiH medijima je kratko rečeno da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv Mahića, ali nisu objašnjavali šta taj čin konkretno podrazumeva.

Međureligijsko veće BiH osudilo je govor usmeren protiv Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika. Od imama Mahića je zatraženo da se na narednoj hutbi izvini svojim džematlijama i svima koje je njegov nastup uvredio.

Član tog veća, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, smatra da je Mahić govorom prosuo otrov u javni prostor, te pozvao Islamsku zajednicu da se izjasni da li stoji iza tih reči.

– Veoma nas je to uvredilo i moraćemo reagovati. Mi smo zbog toga već i izašli iz Međureligijskog veća, jer sa takvim ljudima ne možemo više biti u zajednici. Moramo biti jasni da više nećemo tolerisati takve uvrede i takvo trovanje prostora, u kome se kreću i mladi ljudi – naglasio je Hrizostom koji je saopštio da izlazi iz Međureligijskog veća.