Hodžaj u Tačijevoj fotelji

0

Više nikom nije potreban: Hašim Tači
 

Ambasade zemalja sponzora kosovske nezavisnosti ne žele da direktno učestvuju u formiranju nove vlade, ali znaju da su sada šanse za normalan rad institucija svedene na minimum.

 

Svađa u UN sa Dačićem

Nedavna sednica Saveta bezbednosti UN u Njujorku ostaće upamćena po žestokoj raspravi Envera Hodžaja i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je optužio "kolegu" iz Prištine da zloupotrebljava sednicu za klasičnu propagandu.

Rasprava je počela o potpisivanju mirovnog sporazuma, priznanju nezavisnosti Kosova i članstvu u raznim međunarodnim organizacijama, koje je Dačić nazvao "pokušajem zloupotrebe dobre volje Beograda", a završila se žestokom razmenom reči u vezi s ukrajinskom krizom.

Opcija sa Hodžajem kao novim premijerom, koji kao jedan od čelnih ljudi Demokratske partije Kosova Hašima Tačija važi za osobu koja ima dobre odnose sa zvaničnim Berlinom, za sada se glavnim kosovskim političkim akterima predstavlja na nivou "opipavanja pulsa".

U toj varijanti, Tači bi prepustio mesto šefa vlade Hodžaju, a taj potez bi napravio prostor za koalicione pregovore za drugoplasiranu na junskim izborima – Demokratski savez Kosova (LDK) Ise Mustafe.

Naš izvor podseća da "trenutno nijedna od dve opcije nije u stanju da oformi vladu".
Osim toga, Haradinaj je u očima stranih predstavnika napravio autogol ulazeći u koaliciju sa Samoopredeljenjem, kojima, naročito ambasada SAD, nije spremna da oprosti incident iz juna prošle godine, kada su pristalice tog pokreta napale poslanike Samostalne liberalne stranke i okružile ambasadorku SAD Trejsi En Džejkobson prilikom ulaska u zgradu Skupštine Kosova. S druge strane, zbog dugogodišnjih loših odnosa sa LDK, Tačijeva stranka nema dovoljnu većinu.

Interesantno da je naslednik Skendera Hisenija na mestu šefa kosovske diplomatije najuporniji zagovornik izlaska iz krize i sporazuma između stranaka Hašima Tačija, Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja.

– Mislim, da bismo za nekoliko nedelja mogli da prevaziđemo ovo stanje. Ako se to ne desi i ako ne budemo u stanju da razrešimo ovu političku krizu, Kosovo očekuje degredacija u državnom, ekonomskom i ostalim vitalnim sferama i vraćanje unazad – izjavio je nedavno Hodžaj.
 

Istoričar

Enver Hodžaj je diplomirao 1993. na Univerzitetu u Prištini, na katedri za istoriju. Redovne studije nastavio je na Univerzitetu u Beču, na Fakultetu humanističkih nauka. Godine 2008. izabran je za ministra za obrazovanje, nauku i tehnologiju u kosovskoj vladi.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here