Čelik poskupeo Južni tok

0

Troškovi lete u nebo: Cena viša za 45 odsto
 

Kad je reč o Srbiji, trasa će umesto 1,7 milijardi, stajati 2,1 milijardu evra.
Glavni razlog poskupljenja je rapidni skok cene čelika na svetskim tržištima. Od 2011. cena je porasla za 32 odsto, a do kraja 2015. skočiće za prosečno dve trećine.

 

Izazov gradnje

Prva dva cevovoda po dnu Crnog mora koja bi trebalo da postave italijanski Saipem i švajcarska Alseas ukupno će koštati šest milijardi evra. Reč je o vrlo složenom poslu jer, za razliku od Severnog toka gde je cev na najvećoj dubini od 200 metara, na delu Crnog mora će gasovod biti i na 2.000 metara.

– Samo je čelik, koji je glavna stavka gasovoda, mogao toliko da podigne cenu gradnje. Naravno da će tako veliko poskupljenje uticati na projekat, ali on neće biti zaustavljen. Interes je i Evrope i Rusije – kaže za "Vesti" Voja Vuletić, predsednik Udruženja za gas.

Radovi na trasi kroz Srbiju, od Zaječara do Subotice, s krakovima prema BiH i Hrvatskoj će umesto 1,7 milijardi evra koštati 2,1 milijardu. Kako su se Srbija i Rusija već dogovorile da na 25 godina Gasprom zakupi naš gasovod, dok ne otplatimo 49 odsto cene gradnje, za Srbiju to znači nešto manji prihod unutar tih 25 godina.

– Dobijaćemo mi naknadu od zakupa, ali je jasno da moramo otplatiti naš deo gasovoda. I kredit bismo morali da vraćamo. Ovako ćemo vraćati od oko 250 miliona dolara tranzitnih taksi, što znači da ne opterećujemo budžet – zaključuje Vuletić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here