Holbrukova supruga: Srbi i Rusi krivi za Prvi svetski rat

0

Po udovici američkog državnika, kriv je Gavrilo Princip, nikako osvajački nastrojeni Nemci… možda je kriv i za Drugi svetski rat
 

Ono što je šokiralo javnost je zapažanje da su Srbi krivci za izbijanje Velikog rata, a da je Nikola Pašić, koga su učesnici ove rasprave nazvali nekrunisanim kraljem Srbije, "lično obučavao ubice princa Ferdinanda".

 

Učesnici ove panel diskusije u Centru"Vudro Vilson" – Skot Berg, biograf Vudroa Vilsona i dobitnik Pulicerove nagrade, Šon Mekmikin, istoričar i autor knjige "Jul 1914 – Odbrojavanje do rata" i Kati Marton, novinarka i udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka, izneli su prilično kontroverzna zapažanja o tome koga treba kriviti za izbijanje Velikog rata, prenosi ”Telegraf”.

 

Udovica američkog diplomate Ričarda Holbruka je kao glavne krivce za klanicu koja je odnijela milione života označila Srbe i Srbiju.

 

"Franc Ferdinand je ubijen u terorističkoj misiji koja je planirana i za koju su teroristi obučeni u Beogradu. Obučio ih je čovek po imenu Nikola Pašić, nekrunisani kralj Srbije", rekla je Martonova, inače mađarskog porekla.

 

Na direktno pitanje moderatora u Centru "Vudro Vilson" koga treba najviše kriviti za početak Prvog svetskog rata "kao iz topa" je odgovorila da bi ona krivca tražila u Beogradu.

 

"Ekspanzionistička srpska kampanja koja polaže pravo na sve teritorije gde ima Srba bila je okidač za ono što je dovelo do katastrofe", poručila je Martonova i dodala: "Drugi razlog su Rusi, ne Nemci."

 

Osvrćući se na dosad prevlađujući narativ po kojem ni Srbi ni Rusi ipak nisu krivci za Veliki rat, ona ukazuje da je za proteklih 100 godina na videlo izašlo mnogo dokumenata koji su ranije prikrivani, tako da "sada imamo dovoljno materijala da više krivimo Ruse i Srbe nego Nemce".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here