Lična arhiva
Igra na štulama naročita atrakcija

Nedavno je u Lonigu, nadomak Vićence, u regionu Veneto, na severu Italije, održana veoma važna manifestacija, pod nazivom Homoljski motivi dijaspore u Italiji, u organizaciji KUD Mladost iz Loniga. Dijaspora i matica na jednom mestu, nošeni rodoljubivim zanosom i ushićenjem, četiri i po sata u narodnoj nošnji, u igri, s pesmom, zaokupljeni druženjem i u veselju, pokazale su šta znači ljubav prema korenima, kako se neguje tradicija i prenosi s kolena na kolena, na nova pokolenja.

Kolo obavezni deo priredbe

Susret za pamćenje

Bio je to susret za pamćenje, rekla je za “Vesti” Rozica Dragojlović, učesnica u kulturno-umetničkom programu.

– U ime udruženja Štule iz Voluje mogu da kažem da je ovo bio jedinstven doživljaj domovine izvan domovine; učestvovanje na ovoj manifestaciji je potvrda da dijaspora neguje korene i sponu sa otadžbinom. Puna sam utisaka koji su za mene pravi dragulji; desilo mi se nešto, moram reći, fascinantno, gde su na ulicama tuđeg grada defilovali u našim narodnim nošnjama, gde su nas dočekali i ispratili aplauzima i ushićenjem; nešto što će ostati u mom pamćenju kao jedna bajka. O samoj priredbi može da se kaže da je kao i sve ostale, u duhu rodoljublja, ali ono što je vredno pomena, na šta treba staviti poseban akcenat je da smo Italijanima pokazali naše kulturno bogatstvo, a oni su u njemu, bukvalno i bez preterivanja, uživali – priča u dahu Rozica.

Učesnici prošetali ulicama Loniga

Predstavljanje igara

– Mi smo se predstavili igrama na štulama, i trudili smo se da prenesemo jedan deo zavičaja, a to je ono što je impresivno i fascinantno za Italijane je to što smo izvodili vlaške igre na štulama. Gradonačelnik Loniga je bio sa nama, na tom defileu, a i na samoj priredbi. Pozitivno je to što su naši građani u Italiji cenjeni, prihvaćeni i poštovani. To je za ponos. Zahvaljujemo organizatorima, predsedniku udruženja Dragiši Blagojeviću i potpredsedniku Željku Markoviću na pozivu i divnom dočeku, na svemu lepom što su nam priredili i dali ovu lepu priliku da se predstavimo i učestvujemo u njihovom kulturnom događaju koji je i za primer i za ponos – rekla je , ne krijući sopstveno oduševljenje i ushićenje Rozica Dragojlović, učiteljica iz Voluje, koja je drugi put posetila Lonigo.

Narodna nošnja čuva uspomenu na Srbiju

Iz Kučeva stigli na Apenine

Homoljski motivi dijaspore u Italiji su drugo ime za negovanje tradicije, Homoljskih motiva- manifestacije koja se svake godine organizuje u srcu Homolja, u Kučevu. Više od 10 kulturno-umetničkih udruženja je učestvovalo u programu. Izdvajamo jedno od njih koje je došlo baš iz neposredne blizine Kučeva, iz zavičaja, a to je udruženje Štule iz Voluje. Članovi tog udruženja bili su i prošle godine u aprilu, na drugoj po redu, manifestaciji.

Prijem kod gradonačelnika Loniga

Eminentni gosti

Najeminentniji gosti iz dijaspore, zapravo, iz zavičaja, bili su predsednik opštine Kučevo, Nenad Mikić, i dr Ivan Rajičić, narodni poslanik, koji je i prošle godine posetio Lonigo, ali kao predsednik opštine Kučevo. Primljeni su od strane gradonačelnika Loniga Pjer-Luiđija Đakomela.

Udruženja iz Trsta i Slovenije

Iz Homoljskog kraja došla su udruženja: Korak po korak iz Petrovca na Mlavi, “Vuk Karadžić” iz Stamnice, u okolini Petrovca na Mlavi, folklorni ansambl centra za kulturu ” Dragan Kecman” iz Kučeva i udruženje Štule iz Voluje. Udruženje “Nikola Tesla” je doputovalo iz susedne Slovenije, iz Postojne, Pontes Mostovi iz Trsta, Sloga iz Udina, Kruna iz Skija, “Sveti Sava” iz Valdanja, srpska dopunska škola “Sveti Sava” iz Alontea, nedaleko od samog Loniga. Iz Slovenije je ovim povodom doputovao Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji, kao i Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba u Italiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here