Hor pevao o Kosovu

0

Goste su pozdravili voditelji programa, evangelističko-luteranski pastor Henrika Miler i srpski prota Milan Pejić, a između ostalih nastupio je i Devojački hor s bubnjarom Milanom Otom. Naši mladi umetnici otpevali su pesmu Kosovu, čime je srpski deo publike bio veoma ponosan. Program je počeo ekumenskom molitvom na devet jezika među kojima i srpskim, a na isto toliko jezika pročitan je i recital posvećen Betlehemu.

Propoved je držao Ralf Majster biskup evangelističko- luteranske crkve koji je između ostalog, vernike pozvao da svi žive miroljubivo " jer su svi božji ljudi, koje je Bog miroljubive i stvorio". Posle ekumenskog programa, skup su pozdravili prvi gradonačelnik Hanovera Štefan Šostok, Irma Valking – Šteman načelnica opštine List, Alptekin Kirchi šef SPD Hanovera i Zemaljskog ureda za migraciju i Abajomi Bankole predsednik afričkog Krovnog saveza za severnu Nemačku.

Pevale kao slavuji

Pesmu posvećenu Kosovu, pevale su Katarina Kolarić, Jovana Pavlović, Andrijana Marinković, Jovana Jovičić, Kristina Aladžić, Madlen Mataruga i Nataša Macanović.

Govornici su osudili teroristički napad u Parizu, a skup u Mateus crkvi označili su kao dobar primer saradnje različitih vera, kultura i konfesija.

Posle ekumenskog dela druženje je nastavljeno uz mešoviti umetnički program i međunarodne specijalitete. Sveštenik Milan Pejić i istoričar Slaviša Slavuljica sreli su se s više istaknutih ličnosti ovog zanimljivog višenacionalnog skupa.

I na kraju da podsetimo prošlog vikenda u Hanoveru je vladalo veliko nevreme. Polomljena stabla ometala su tramvajski saobraćaj, a povremeno je u prekidu bio i železnički saobraćaj na relaciji za Bremen i Hamburg. Za vreme programa u Mateus crkvi, kiosk koji je namešten za kafu i osveženje vetar je prevrnuo. Iako je bilo vriske i panike, niko nije ozbiljnije povređen.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here