EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Avdulah Hoti

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti osudio je napade na Izrael, ali i poručio da tri godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Tel Avivom, vlada u Prištini još nije imenovala ambasadora u toj zemlji.

– Šefovi država danas su se pobrinuli da osude napade na Izrael. Ovo je prikladno. To sam i sam uradio u direktnom kontaktu sa šefovima izraelskih institucija. Ali osećam se loše zbog činjenice da tri godine nakon uspostavljanja diplomatskih odnosa, Kosovo još uvek nije imenovalo ambasadora Kosova u Izraelu. Kosovo je i dalje zauzeto da nađe predstavnika u Izraelu – naglasio je Hoti.

Dodaje da je to nedostatak poštovanja kosovskog rukovodstva prema priznanju koje je Prištini stiglo direktno iz Bele kuće posle godina nepriznavanja.

– Ovo je nepoštovanje prema mnogim sporazumima koje je Izrael potpisao sa Kosovom nakon razmene diplomatskih misija u februaru 2021. Oni koji su me u Skupštini vređali zbog sporazuma potpisanog u Beloj kući dovode u sumnju validnost ovog priznanja koje je stiglo direktno iz Bele kuće, treba da pokažu poštovanje i zahvalnost saveznicima Kosova. Bez njih, Kosovo ostaje izolovano, bez razvoja i bez evroatlantskih integracija – zaključio je Hoti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here