Tanjug
Mladen Šarčević

Odluka o zabrani ulaska na Kosovo srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je danas izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, prenosi Gazeta Ekspres.

Iz Hotijevog kabineta poručuju da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na Kosovo, pošto je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

– Međunarodna zajednica je predložila da se srpskom ministru obrazovanja dozvoli dolazak na Kosovo. To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još uvek nema konačne odluke – izjavio je savetnik kosovskog premijera Dževat Bećiri.

Nasuprot tome, iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova kažu da se Šarčevića poseta Severnoj Mitrovici odbija iz više razloga, a neki od njih su “što Vlada Srbije nastavlja kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, zatim stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu za građane Kosova i bivše pripadnike OVK, kao i neprestano mešanje u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju – na severu Kosova”.

Srpski ministar prosvete Mladen Šarčević planirao je da sutra poseti Prištinski univerzitet u Severnoj Mitrovici gde bi, kako je najavljeno, trebalo da podeli indekse budućim brucošima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here