Tanjug/AP
Angela Merkel

Aljuš Gaši, savetnik kosovskog premijera Avdulaha Hotija, ocenio je u kolumni objavljenoj za “EU obzerver” da je Nemačka proteklih decenija pružila veliku podršku za stabilnost i izgradnju Kosova.

– Nemačka kao predsedavajuća u Savetu EU može da odigra još konstruktivniju ulogu fokusirajući se na dijalog između Prištine i Beograda, za normalizaciju odnosa – ocenjuje Gaši.

Dodaje da će sporazum o međusobnom priznanju osigurati nezavisnost Kosova u postojećim granicama, kao i okončati nasilni sukob koji je izbio u Evropi u 20. veku.

Hotijev savetnik kaže da bi sporazum između Kosova i Srbije mogao da se stimuliše ako Evropska unija odobri odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, što bi ukazalo da je Kosovo dobrodošlo u evropsku porodicu.

Gaši je napomenuo da je Nemačka primila Albance koji su otišli tokom 1990-ih, kao i to da su nemačke vlasti pružile pomoć žrtvama sukoba i nakon intervencije NATO-a, kao i to da su bili jedan od glavnih donatora pružalaca humanitarne pomoći.

– Ideji o podeli Kosova, koja je izneta tokom nedavnih pregovora, snažno su se usprotivile Nemačka, Velika Britanija i druge zemlje. Kosovski Albanci osećaju se kao dužnici nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zbog očuvanja nezavisnosti i integriteta Kosova – naveo je Gaši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here