Hramovi pretesni u Kičineru i Vaterlou

0

Vladika Georgije na liturgiji u Kičineru
 

Stotine vernika slilo se u porte ovdašnjih crkava Svetog Đorđa u Vaterlou i Svete trojice u Kičineru, ali zbog malog prostora u crkvama nisu svi mogli da prisustvuju vaskršnjim liturgijama koje su služili sveštenici Goran Gojković (Vaterlo) i Vasa Pejović i Milan Jovanović (Kičiner). Vaskršnjoj liturgiji u crkvi Svete trojice prisustvovao je i vladika Georgije, episkop Eparhije kanadske.
 

Liturgija u Vaterlou

Nakon liturgija za sve vernike je u crkvenim salama priređen svečani vaskršnji ručak, a u popodnevnim satima članovi folklornih ansambala "Stevan Sinđelić" (Kičiner) i "Gavrilo Princip" (Vaterlo) izveli su prigodan program. U Vaterlou je s posebnim oduševljenjem pozdravljen nastup dečjeg hora pri crkvi Svetog Đorđa, pod rukovodstvom popadije Jelene Gojković. Nije izostalo ni tradicionalno vaskršnje "odmeravanje snaga" – čije je jaje jače. Pre svega među najmlađima, a njihovi roditelji s ponosom su posmatrali svoje naslednike i sami se sećajući najranije mladosti, kada su to i oni radili, ali u zavičaju koji je sada daleko.
 

Vaskrs je svečano proslavljen i u svim srpskim domovima, uz obilnu trpezu, gde su se uz prisustvo najbliže rodbine, kumova i prijatelja bar za trenutak zaboravilo na sve nedaće svakodnevice i oživele uspomene na dane kada su bili svoji na svome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here