Hrana za dobro raspoloženje

0

 

Voće – odlična zamena za medikamenta

 

 

Protiv stresa i depresije, osim standardnim terapijskim metodama, možete se boriti i hranom. Predstavljamo vam lisrtu pet osnovnih grupa namirnica, bogatih hranljivim materijama za koje je dokazano da blagotvorno utiču na raspoloženje.

 

1. Agrumi – Pomorandže, limun i ostali agrumi sadrže velike količine vitamina C, koji utiče na smanjenje nivoa hormona stresa. Ukoliko južno voće unosite redovno, imate veće šanse da ostanete smireni u kriznim situacijama.
 

 

2. Koštunjavo voće – Svo koštunjavo voće bogato je vitaminom E, magnezijumom i amino kiselinom argininom. Koštunjavo voće ima nizak glikemijski indeks, odnosno, ne izaziva "skokove" nivoa šećera u krvi.  Šaka lešnika ili badema pomoćiće vam da održite nivo šećera u krvi i tako izbegnete nagle promene raspoloženja.

 

3. Folna kiselina  – Lisnati "zeleniš" poput spanaća i kelja, sadrži folnu kiselinu, koja pomaže u borbi protiv depresije. Potrebno je da bar jednom dnevno jedete zeleno lisnato povrće ili da, što je nepovoljnije varijanta, uzimate multivitaminske tablete koje sadrže i folnu kiselinu.

 

4. Omega 3 – Morska riba, bogata omega 3 masnim kiselinama, kao što je losos, skuša ili sardine, popravlja raspoloženje, smanjuje rizik od depresije i gubitka pamćenja u starosti.  Udruženje američkih psihijatara čak preporučuje da se terapija antidepresivima "pojača" povećanim unosom omega 3 masnih kiselina.
 

5. Vitamin C – Sušene trešnje i višnje, osim vitaminom C, bogate su kalijumom i magnezijumom, koji doprinose da lakše izađemo na kraj sa stresom. Već pominjani vitamin C je svima poznat kao snažan antioksidans, koji smanjuje rizik od oštećenja ćelija mozga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here