Hrvati u Srbiji diskriminisani. Tužićemo ih EU

0

Hrvatsko nacionalno veće nezadovoljno položajem Hrvata u Srbiji
 

Bačić je za agenciju Beta rekao da Srbija u identitetskim sporovima mora ostati neutralna.

 

Dodao je da "uznemirava" odluka gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija da ne dozvoli održavanje naučno-stručnog skupa o bunjevačkom pitanju, koji je trebalo da bude u Gradskoj kući u Subotici.

 

Direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ocenio je da Maglai diskriminiše hrvatsku nacionalnu zajednicu. Žigmanov je za agenciju Beta rekao da ta zabrana predstavlja i zabranu da se o pitanju identiteta i nacionalne pripadnosti  Bunjevaca u Vojvodini govori drugačije nego što je to rekao šef države Tomislav Nikolić.

 

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai zabranio je da se naučno-stručni skup pod nazivom "Identitetske sastavnice i prijepori bunjevačkih Hrvata" danas održi u Gradskoj kući. Skup je održan u prostorijama subotičke biskupije.

 

"Ovaj skup nije posvećen prebrojavanju krvnih zrnaca i povećanju nacionalne tenzije u gradu i šire – kako je to Maglai rekao, već stručnom sagledavanju ovog pitanja", kazao je Žigmanov i istakao da svako ima pravo da se izjašnjava kako želi, i ukazao da ne može da prihvati da se nacionalna pripadnost Bunjevaca reši "paušalnom političkom izjavom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here