Hrvatica posle kome priča samo nemački

0

 

"Slobodna Dalmacija“ je iz više medicinskih izvora došla do priče koja je prilično šokirala lekare i osoblje Kliničkog centra u Splitu. Specijalisti za sada nisu u mogućnosti da navedu dijagnozu ovog neobičnog "poremećaja“. Mnogo lekara raznih specijalnosti i stručnih saradnika, psihologa i defektologa, okupilo se u splitskoj bolnici kako bi saznali o čemu se radi.

 

Devojčica je u bolnicu primljena s visokom temperaturom, imala je halucinacije, a posle toga je zapala u komu. Pošto joj je ukazana odgovarajuća terapija situacija se stabilizovala, ali od tada ona komunicira samo na nemačkom jeziku, koji je jedno vreme učila u školi. Devojčica uopšte ne koristi hrvatski, iako ga razume, a na sve odgovara na nemačkom, uz znatno širi i opsežniji vokabular nego što se može očekivati od deteta njenog uzrasta i obrazovanja.

"Kada su lekari počeli da je ispravljaju i podstiču da govori na hrvatskom ona se bunila i burnije reagovala“, rekao je izvor iz bolnice.

 

Poznati hrvatski neuropsihijatar smatra da je u ovom slučaju moguće da je mozak devojčice ”prilepio” sve podatke sa časova nemačkoga, bez obzira na to što je ona taj jezik učila tek kraće vreme i da je više upamtila nego što je inače reprodukovala.

 

Drago Plečko koji se bavi alternativnom medicinom ponudio je čak tri teorije.

 

"Prvo je da se radi o preživelom stanju bliskom tzv. kliničkoj smrti u kojem osoba može da dođe u dodir s kolektivnim nesvesnim i odatle crpi znanje koje nije nikada kao individua posedovala. Takvo stanje bi trebalo da bude prolazno i prođe kada nestane povezanost s vanvremenskim dimenzijama“, objašnjava Plečko jednu od svojih teorija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here