Hrvatska: 1.000 molbi na jedno radno mesto

0

Čekate posao? Čekajte, čekajte…

 

Kao primer, te novine navode da je već prvog dana nakon objave konkursa za radno mesto ekonomiste pripravnika kadrovska služba Atlantik grupe primila sto biografija zainteresovanih kandidata.

 

Poslednjih meseci na svaki javno obavljeni konkurs firma u vlasništvu Emila Tedesćija dobije oko hiljadu molbi, a oko 700 molbi stiglo je i u Koka-kolu za pripravničko mesto ekonomista, dok se poslu saradnika u službi za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke nada 250 kandidata.

 

"U prošloj godini primili smo približno 5.700 molbi, a samo u prva dva meseca ove godine gotovo 1.400", citirana je direktorka korporativnih komunikacija u Atlantik grupi Gabrijela Kasapović.

 

Poslovna sekretarica firme Stanić, koja traži tehnologa, brend menadžera, analitičara i pravnika kaže da im telefoni neprekidno zvone otkad su oglasili potrebu za radnicima, a u nekoliko dana dobili su 1.500 biografija.

 

Povećan je i broj prijava na poslove koji i nisu naročito atraktivni, mada se, kako navode, za profesore matematike gotovo niko ne javlja.

 

Ponuda novih poslova je slaba, a na berzu rada stiže tri puta više novonezaposlenih nego što ih se zaposli. Takva situacija bila je i u februaru kada je zaposlenje sa biroa dobilo 7.500 radnika, ali je evidentirano 24.000 novih nezaposlenih radnika.

 

Ekonomisti procenjuju da će cela ova godina biti kritična jer neće biti novog zapošljavanja, a otkako je od jeseni 2008. krenula globalna kriza, Hrvatska je izgubila 150.000 radnih mesta – sve što je stvoreno u razdoblju od 2005. do sredine 2008, ističe Večernji list.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here