Tvrdoglavi Srbi ostali i bez remija

0

Nije mu bilo lako: Braun na potezu kod Beširova i Suvajca
 

Elizabet Pec se "izvukla" sa četiri remija, a mlađi Harik Braun je pretrpeo i jedan poraz. Njega je u 29. potezu matirao Ognjen Kirnos (1700) Rus iz Ukrajine, inače prva tabla domaćina Proletera. Naši šahisti nisu uspeli da postignu ni remi ni pobedu, ali su

Respekt

– S druge strane tabli imala sam 25 veoma upornih protivnika. Vaši šahisti Barović i Dragan Petković (upamtila mu i ime) ovde nisu bili najbolji šahisti, ali su mi zadali dosta glavobolje – rekla je za "Vesti" Elizabet Pec, koja Novi Sad izdvaja između svih drugih mesta koje je u bivšoj Jugoslaviji posetila.

se pokazali kao najistrajniji. Aco Barović i Dragan Petković bili su poslednji koji su se predali. Obojica su odbili ponuđene remije, pošto su se prema situaciji na tabeli ponadali pobedi. Ipak, posle tri i po sata grčevite borbe, Petković je partiju predao u 51. potezu, a nešto kasnije kao poslednji, belu zastavu u 48. potezu istakao je i Barović.
 

Braunovi rivali Dobrivoje Beširov (46 poteza) i Dušan Suvajac (37 poteza) kapitulirali su među poslednjima, a obojica su bili blizu pobede. Letić (46 poteza), posle greške u 40. potezu protiv Brauna nije očekivao pobedu, ali se do poslednjeg, nadao remiju. Proleterovu zvezdu Mišu Popovića, posle gubitka kraljice, Braun je matirao u 23. potezu, a njihov istrajni pulen Raša Jovanović posle tročasovne dramatične borbe, predao se mladoj šampionki u 31. potezu. Gradonačelnik Harald Štajnmec i predsednik Proletera Fadil Nuridin turnir su ocenili kao veoma uspešan, a dobru organizaciju istakao je i Dragan Popović, konzul Srbije iz Diseldorfa. Pokrovitelj ove zanimljive sportske manifestacije, koja je organizovana povodom 35-godišnjce Proletera bile su "Vesti".
 

Savetnici

Iza leđa naših šahista tokom cele igre kružili su i delili savete prof. Obrad Vasić iz Hanovera i ing. Ljiljana Dimkić iz Mindena. Iako su oboje odlični šahisti, nisu imali sreće da snage odmere sa svetskim šampionima. Vasić je došao sa visokom temoperaturom, a Dimkićeva je kasno stigla iz Španije, gde je sa suprugom službeno boravila.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here