Hrvatska bi da sudi Kepovim uverenjima

0

Dragan Vasiljković
 

Ovo je rečeno u ponedeljak pred Visokim sudom u Kanberi, gde se razmatra žalba hrvatske vlade na raniju odluku Federalnog suda koji je odbacio zahtev za Vasiljkovićevu ekstradiciju.
 

Pravni zastupnici Vasiljkovića naveli su da bi ga njegova vojna služba početkom devedesetih godina protiv hrvatskih snaga mogla dovesti u situaciju da bude kažnjen zbog političkih stavova.
 

Pravni savetnik, Bret Voker SC, kazao je pred većem Visokog suda Australije da bi bila greška ukoliko bi Snedenova ekstradicija bila odobrena, zbog toga što hrvatski sud ne bi uzeo u obzir olakšavajući faktor u njegovoj vojnoj službi. Ovo bi bilo suprotno australijskom pravnom sistemu koji priznaje ratnu službu kao olakšavajuću činjenicu.
 

Tri godine iza rešetaka

U septembru 2009, sudsko veće Federalnog suda odobrilo je njegovu žalbu protiv zahteva za izručenje, što je dovelo do oslobađanja iz sidnejskog zatvora Parkli, posle više od tri godine iza rešetaka. Veće je tada utvrdilo da zbog Vasiljkovićevih političkih uverenja postoje "velike i realne šanse od predrasuda" ukoliko bude izručen.

– Tokom decenija, služba u ratu bila je, potpuno ispravno, olakšavajući faktor pri izricanju kazne i u prostim i u ozbiljnim slučajevima – kazao je Voker.
Savetnik u ime podnosioca žalbe, Melisa Peri QC, kazala je da bi hrvatski sud pri odlučivanju da li je Vasiljković počinio ratni zločin mogao da uzme u obzir šta ga je motivisalo. Upitana od sudija da li se u Hrvatskoj politička uverenja uzimaju u obzir kao olakšavajuća okolnost, Peri je odgovorila da nema dokaza koji bi upućivali da bi takva okolnost bila primenjena.
 

Godine 2007, lokalni prekršajni sud u Sidneju odlučio je da Vasiljković ispunjava uslove da bude izručen Hrvatskoj. On se žalio na tu odluku, da bi je Federalni sud potvrdio, februara 2009.
 

U međuvremenu, Vasiljković je podneo žalbu Visokom sudu Australije, dokazujući da bi mogao da bude kažnjen, zatvoren ili bi mu lična sloboda bila ugrožena zbog njegovih političkih stavova.
 

Optužbe protiv njega uključuju ubistvo hrvatskih civila i upućivanje drugih da počine ubistvo, tokom vremena koje je proveo u Srpskoj krajini, delu Hrvatske kojim su do 1995. godine dominirali Srbi. Te zločine Vasiljković poriče. Pretres je nastavljen u utorak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here