Hrvatska dobila ambulantu za seks

0

Dragi, vreme ja da zovemo dr. Arbanasa
 

Erektilna disfunkcija, bolni intimni odnosi, nedostatak želje… samo su neki od problema s kojima se skoro svakodnevno sreće znatan broj ljudi, ali o tome ne govore i ne znaju kome da se obrate za pomoć. Hrvatimi će u budućnosti biti mnogo zadovoljniji, ili bi tako trebalo da bide, pošto će svoje seksualne probleme moći da "leče" u ambulanti namenjenoj samo toj svrsi.

 

Njeno otvaranje u sklopu Opšte bolnice Karlovac inicirao je doktor Goran Arbanas, psihijatar koji se već godinama bavi seksualnom terapijom, a edukaciju iz seksualne medicine završio je na britanskom Oksfordu. Na taj korak odlučio se zato što smatra da postoji potreba za takvom ambulantom.

 

"Ima mnogo pacijenata sa seksualnim problemima. Oni se javljaju urolozima, ginekolozima, psiholozima… Međutim, ovo je prvi put da se na jednom mestu pružaju sve vrste pomoći za seksualne smetnje. Inače, seksualne smetnje su vrlo raširene, ljudi imaju mnogo problema, ali jako teško dolaze da traže pomoć jer je to još tabu. Čak i kada se odluče na traženje pomoći, ne znaju kome bi se obratili", objašnjava dr. Arbanas.

 

Ambulante ili centri za seksualne smetnje ne postoje ni u jednoj zemlji bivše Jugoslavije, osim u Sloveniji, a i tamo je ambulanta otvorena tek prošle godine. U svim drugim zemljama Evrope takve ambulante postoje već godinama.

 

 

Dr. Arbanas će imati pune ruke posla, pošto je redak seksualni stručnjak u Hrvatskoj, a prema rezultatima raznih anketa naše komšije sve više pate od brojnih seksualnih problema.

 

"Kod muškaraca su najčešći problemi erektilna disfunkcija i preuranjena ejakulacija. Kod žena su to problemi sa smanjenom seksualnom željom, ali i problemi s uzbuđivanjem, koji mogu biti fizičke ili psihološke prirode. Čest problem kod žena je i problem doživljavanja orgazma, ali i bol tokom seksualnog odnosa", kaže doktor za seks i dodaje da uzroci mogu biti vrlo različiti.

 

Kako objašnjava, naša seksualnost zavisi od brojnih faktora – telesnog i psihičkog zdravlja, anksioznosti, porodice, detinjstva… Bilo koji od tih faktora može biti narušen, pa u početnoj fazi razgovora i dijagnostike seksualnih smetnji treba utvrditi šta je fizički, a šta psihički uzrok problema.

 

"Na primer, kod fizičkih uzroka dijabetes je čest uzrok erektilne disfunkcije. Bolesti štitne žlezde značajno utiču na seksualnu želju. Različiti lekovi mogu da deluju na normalno seksualno funkcionisanje, na primer antidepresivi ili čak i lekovi za bolove", kaže dr. Arbanas.

 

Pošto je dr. Arbanasova ambulanta deo Opšte bolnice i kod njega se dolazi sa uputom od lekara opšte prakse. Diskrecija bi trebalo da je zagarantovana. "Ono što se kaže u četiri zida ambulante, tamo i ostaje", uverava dr. Arbanas.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here