Hrvatska: Stambeno zbrinjavanje raseljenih

0

Kako je saopšteno iz kancelarije UNHCR-a, u kontekstu prošlogodišnjeg dijaloga sa visokim komesarom u kome je učestvovala i hrvatska vlada, UNHCR je učvrstio saradnju sa nadležnim ministarstvom kroz pružanje sredstava za zapošljavanje dodatnog administrativnog i pravnog osoblja kao podršku sprovođenju programa stambenog zbrinjavanja, odnosno ubrzanja administrativne obradu zahteva za stambeno zbrinjavanje.

 

Kroz ovaj sporazum, UNHCR i Uprava za područja posebnog državnog staranja pri ministarstvu ubrzaće upravni postupak i donošenje rešenja u predmetima za stambeno zbrinjavanje na pravedan i transparentan način.

Buhorn je naglasio da su prepoznati ogromni napore koje je Hrvatska uložila u stambene programe.

Prema njegovim rečima, dodatna podrška je potrebna kako bi se obezbedilo da zahtevi svih onih koji još čekaju odgovarajuće stambeno rešenje u Hrvatskoj budu obrađeni i sprovedeni na pravedan i transparentan način u naredne dve godine.

"To je glavni preduslov za zatvaranje poglavlja raseljenosti u regionu na ljudski i dostojanstven način, što je od velike važnosti za osobe koje su time direktno pogođene, ali i za proces pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji i zbog stabilnosti u regionu", kazao je Buhorn.

UNHCR već skoro 18 godina podržava različite projekte povratka i reintegracije, što ima za cilj poboljšanje dobrobiti i života raseljenih.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here