Hrvatski general ojadio Austrijance

0

Hrvatski general ojadio Austrijance
 

Tu banku država je morala da preuzme, jer joj je pretio krah, a tužilac Robert Rifel podigao je optužnicu protiv bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagoreca, nekadašnjeg pomoćnika ministra odbrane Hrvatske.

 

Zaplena u Lihtenštajnu

Elizabet Reh, advokat Zagoreca, odbacila je optužbe i tvrdi da krediti nisu bili previsoki, već primereni vrednosti nekretnina.
– Banka je sprovela svoju procenu na koju se on oslonio. Svi u HAA su znali da se iza društava iz Lihtenštajna nalazi Zagorec. Tačno je da je u Lihtenštajnu zaplenjeno 17 miliona evra – potvrdila je Elizabet Reh i dodala da je Zagorec pristao da ta svota bude usmerena na povraćaj kredita.

Rifel namerava da za proneveru odgovaraju bivši direktor HAA Ginter Štridinger, Zagorec, poreski savetnik Herman Gabrijel i advokat iz Lihtenštajna. Njima preti kazna do deset godina zatvora.

U središtu optužnice koja je sročena na 206 stranica nalaze se odobravanje kredita i sumnjivi projekti s nekretninama u Hrvatskoj, a šteta je procenjena na 19,8 miliona evra.

Zagorec je 2004. stupio u kontakt sa Hipo bankom, gde ga je kao VIP-mušteriju lično primao Štridinger. Hipo banka je odobrila četiri kredita za tri fonda u Lihtenštajnu i švajcarskom akcionarskom društvu iza kojih je stajao Zagorec, tvrdi bečki dnevnik "Kurir" uz napomenu da je ta informacija sakrivena od službenika banke. Štridinger i Gabrijel su Zagoreca naveli da koristi fond u Lihtenštajnu, kako se prilikom odobravanja kredita njegovo ime ne bi pojavljivalo.

HAA je pod Štridingerom odobrilo firmama Zagorca kredite od ukupno 49,3 miliona evra. Tužilac tvrdi da krediti nisu bili tržišno opravdani i da su odobreni za fiktivne i preskupe nekretnine. Odnosno da je Zagorec plaćao daleko manje nego što je dobio na osnovu kredita, a razliku je koristio za bogaćenje.

Tako je 16,2 miliona evra izdejstvovao od banke prilikom kupovine nekretnine na Hvaru. Od kredita je 8,4 miliona evra platio prodavcu, a uzeo sebi 4,9 miliona za usluge savetovanja.

Prema tužiocu mreža firmi hrvatskog generala bila je bomba za HAA. On navodi da nijedna firma nije imala ni približno potreban bonitet i nije unela sopstveni kapital.
 

Od šofera do trgovca oružjem

Zagorec, kako podseća "Kurir", ostvario je karijeru od vozača ministra odbrane do njegovog zamenika.
Za vreme rata na prostoru bivše Jugoslavije on je rukovodio je državnom firmom za trgovinu oružjem Alan.
Godine 2000. preselio se u Beč gde se preusmerio na nekretnine, a 2007. je uhapšen na osnovu međunarodne poternice. Njega je Hrvatska optužila da je proneverio državnu imovinu od pet miliona dolara kada je napustio Ministarstvo odbrane.
Godinu i po dana kasnije izručen je Hrvatskoj i osuđen na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe položaja. Nakon izdržavanja dve trećine kazne on je juna 2013. uslovno pušten na slobodu, i vratio se u Beč.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here