EPA/Antonio Bat
Vjosa Osmani i Zoran Milanović

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da Srbija mora da pruži odgovore o dešavanjima u Banjskoj, i da taj događaj ne sme proći bez posledica, ali da je protiv uvođenja sankcija.

Milanović je, posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani koja boravi u dvodnevnoj poseti Hrvatskoj, naglasio da se ta zemlja zalaže za priznanje Kosova i njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama.

– Naši stavovi su jasni, Srbija mora da pruži odgovore na neke stvari koje su očigledne i ne mogu da promaknu pažnji. Neko mora da daje odgovore, ne upirem ni u koga prstom, ali neko stoji iza toga. Ako nema posledica, to znači da čekamo sledeći takav događaj, većih razmera. I to ne smemo dozvoliti -kaže Milanović..

Ističe da bi i drugi lideri trebalo da upozoravaju na kosovski problem, kao i on, ali ne rade to, jer “možda imaju neke lične interese”.

– Rekao sam da Kosovo treba da bude priznato. Često pokazujem razumevanje za neke, ali ne sve, stavove srpskih političara u Bosni i Hercegovini, gledam stvari u hrvatskom interesu… Malo sam subjektivan po pitanju Kosova. Imate NATO, mi ga nismo imali 1991. To je bila nemoguća situacija, borili smo se za sebe na svoj način, teško i skupo. … Čitao sam šta se dešavalo na Kosovu dok sam bio u poseti hrvatskoj zajednici u Luizijani, gledao Vučićevo saopštenje. Nešto je rekao, nešto nije. On je dužan da odgovori na ove stvari – kaže Milanović.

Naglašava da je protiv uvođenja sankcija.

– Ja sam protiv sankcija. Kosovo je takođe pod nekim sankcijama. Ne verujem u sankcije, posebno one protiv čitavih država. Sankcije Kosovu doneo je Borelj, koji se, valjda, uskoro povlači. On i njegova ekipa – rekao Milanović i dodao da su sankcije Kosovu “slika nesposobnosti i gluposti koju ova ekipa radi u regionu”.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here