EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U četvrtak je u austrijskom Bišofshofenu održano poslednje takmičenje u okviru čuvene novogodišnje turneje Četiri skakaonice – do pobede je stigao austrijski ski-skakač Danijel Huber. On je trijumfom sprečio Japanca Rjojua Kobajašija da se upiše u istoriju i postane prvi takmičar koji je osvojio dve titule „grend slemom“.

Kobajaši je u 2019. godini slavio na svakoj od Četiri skakaonice, a delovalo je da će mu to poći za rukom i 2022. Međutim, Japanac se zaustavio na tri – najbolji je bio u Oberstdorfu, Garmišu i prvom takmičenju u Bišofshofenu, koji je bio zamena za Insbruk.

Kobajaši je poslendji nastup na slavnoj turneji okončao na petom mestu, a Huberu je za trijumf bilo potrebno 286,8 poena.

Drugog dana nadmetanja u Bišhofshofenu drugi je bio Norvežanin Halvor Egner Granerud sa 4,4 poena zaostatka, a na podijumu se još našao i Nemac Karl Gajger sa 4,9 poena zaostatka u odnosu na poednika Hubera.

U prvih 10 našli su se još Japanci Jukija Sato i spomenuti Kobajaši, kao i Robert Jonason, Jan Herl, Markus Ajzenbihler, Lovro Kos i Marijus Lindvik.

Ipak, uprkos razočaranju što nije uspeo da dođe do druge apsolutne pobede na turneji, Kobajaši je dominantno osvojio 70. izdanje prestižnog takmičenja i tako došao do drugog „Zlatnog orla“ u karijeri.

U ukupnom poretku na turneji Kobajaši je na prvome mestu sa 1162,3 boda, a za njim su sledili Lindvik sa 1138,1, Granerud sa 1128,2, a u generalnom plasmanu među prvih 10 našli su se još i Gajger, Ajzenbihler, Jonason, Kos, Herl, Sato i Štefan Leje.

Svetski kup naredna takmičenja ima u petak i subotu, a najbolji svetski ski-skakači takmičiće se u Titize-Nojštatu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here