Lična arhiva
Svestrana: Dr Dragana Katana

Doktorka Dragana Katana iz Beograda po profesiji je lekar, ali je svojoj ljubavi prema medicini dodala još nekoliko pasija. Oni koji je poznaju reći će vam da je vrsna umetnica (slika ikone i svira klavir) i veliki humanista.

Lečila je i spasavala ljude tokom građanskog rata u BiH, a i danas radi kao lekar opšte medicine i savetnik za porodično lečenje. Hipokratovu zakletvu ova vredna žena sagledava prvenstveno sa aspekta humanizma i smatra da se duh, duša i telo moraju zajedno lečiti kako bi čovek doživeo potpuno ozdravljenje. Dr Katanu put je iz rodnog Novog Kneževca u Vojvodini vodio preko Kanjiže, Donjeg Vakufa, Bugojna i Sarajeva do Beograda, gde i danas živi i radi kao lekar opšte prakse. Iako je, posle završene muzičke škole htela da upiše akademiju, želja da pomaže presudila je za medicinu. U ratnoj bolnici u BiH bila je jedina žena lekar, a nesebično je lečila sve ranjene, bez obzira na nacionalnost i veroispovest.

Pasija: Doktorka svira klavir

Poslednjih godina njen fokus je očuvanje porodice, pa je u nebrojeno slučaja njen savet ženama doneo potomstvo ili oplemenio brak. I sama priznaje da je zajednica dragocena institucija, a to potvrđuje njen primer – sa suprugom Željkom, koga je upoznala na plesnoj večeri u Sarajevu, u braku je više od tri decenije, a imaju dvoje dece i dvoje unučadi. Da dobre stvari ne treba menjati smatraju i njeni pacijenti koji i nakon doktorkinog odlaska u penziju dolaze kod nje po savet i dijagnostiku. U međuvremenu dr Katana je osnovala specijalističku ordinaciju opšte i porodične medicine u Beogradu. Za pacijente je ne samo lekar, već i prijatelj, a uz zdrave navike savetuje im negovanje radosti i optimizma.

Oslikava ikone

U skladu sa pristupom lečenju da čoveka čine duh, duša i telo, doktorka Dragana često obilazi manastire i pomaže humanitarno svojim iskustvom i radom. – Duhovnost i sklad su osnova mentalne stabilnosti čoveka i celovitog zdravlja. Duhovnost – vera i ljubav su ono što nas čini jakim – smatra ova lekarka, koja još i oslikava ikone i poklanja ih dragim ljudima. Specifične su po tome što ih slika na godovima koso sečenog drveta, koristeći se prirodnim bojama napravljenim od koprive, žumanceta i joda.

Uspomene: Sa kolegama u Sarajevu

Radost rađanja

Dr Katana ne krije da iz lekarske prakse ima mnogo anegdota. Kako potencira rađanje i očuvanje porodice, jednom prilikom je poslala pacijentkinju da utvrdi starost trudnoće na ultrazvuku u vreme rata u BiH. Kada se trudnica vratila, krenula je da preti doktorki: “Vi ste mi savetovali da rodim dete. Sada nosim dvoje, pa ko će to da prehrani?!” U tom trenutku žena je imala već jedno dete. Sada ih ima petoro.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here