Vesti
Izbori organizovani na više kontinenata: Dijaspora u Frankfurtu

Građani Srbije u matici i dijaspori birali su 17. decembra na vanrednim izborima novi republički i vojvođanski parlament, ali i lokalnu vlast u Beogradu i još 64 lokalne sredine. Ovi parlamentarni izbori su 14. od uvođenja višestranačja 1990. godine, a vlada koja će biti izabrana sedamnaesta u protekle 33 godine. Pravo glasa ima 6.500.666 građana, a oni su svoje biračko pravo mogli da ostvare na 8.273 biračka mesta.

Najbrojniji u BiH i Nemačkoj

U dijaspori se prijavilo 32.216 birača, što je manje u odnosu na izbore održane u aprilu 2022, kada ih je bilo blizu 39.000. Oni su mogli da ostvare pravo glasa na 81 biračkom mestu u 35 zemalja. Za određivanje biračkih mesta u inostranstvu važio je isti uslov kao i za biračka mesta u zemlji. Po Zakonu o izboru narodnih poslanika, biračko mesto se otvara ako za glasanje ima prijavljenih najmanje 100 birača, a maksimum 2.500. Najviše naših ljudi u rasejanju se prijavilo u BiH 11.712, a sledile su Nemačka sa 4.296, Austrija 3.091, Švajcarska 1.422, Italija 1.188 i Crna Gora sa 1.018, dok je u ostalim zemljama taj broj između 100 i 1.000. Ove godine biračka mesta nisu bila otvorena u Australiji, ali jesu na Novom Zelandu. Državljani Srbije koji žive u Portugalu, Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi glasali su 16. decembra. Republička izborna komisija je odlučila da se u te četiri zemlje glasa dan ranije, od 7.00 do 20.00 po lokalnom vremenu.

Više od 5.000 posmatrača

Na ovim izborima se, za ulazak u parlament koji ima 250 narodnih predstavnika, borilo čak 2.817 kandidata sa 18 izbornih lista, odnosno više od deset njih je jurišalo na jedno poslaničko mesto. U Vojvodini gde pravo glasa ima 1.669.791 građanin, za 120 predstavnika pokrajinskog parlamenta se prijavilo 13 lista.

Izbore u Srbiji pratilo je 5.587 uglavnom domaćih, a bilo je i stranih posmatrača. U pitanju je devet udruženja iz Srbije i 25 međunarodnih organizacija i stranih država. Međunarodnih posmatrača je bilo, kako je rekao specijalni koordinator kratkoročne posmatračke misije OSCE-a Reinhold Lopatka, više od 400, od čega 80 parlamentaraca iz Parlamentarne skupštine OEBS, Veća Evrope i Evropskog parlamenta.

Srbima sa KiM, Priština nije omogućila glasanje na teritoriji pokrajine, pa su glasali u centralnoj Srbiji, što je stvorilo ogromne gužve na administrativnim prelazima. Dugih kolona je prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija bilo na Jarinju i Beloj Zemlji, gde se čekalo dva sata. Velika gužva je bila i na prelazu Merdare i na Brnjaku. Srbi sa KiM su na izbore išli organizovano autobusima i privatnim automobilima.

Porodica Vasić

Na biralištu čitave porodice

Naši građani koji su se prijavili za izlazak na izbore u inostranstvu glasali su na pet biračkih mesta u Austriji. U Konzularnom odeljenju Ambasade Srbije u Beču, bila su otvorena tri biračka mesta, a po jedno u Generalnom konzulatu Srbije u Salcburgu i u počasnom Konzulatu u Lincu. Oni koji su glasali u Beču, zadovoljni su organizacijom izbora.

Dragan Jovanović

– Ove godine nije bilo čekanja, jer je sve mnogo bolje organizovano nego na ranijem glasanju – kazao je Dragan Jovanović iz Beča.

On je istakao da je dobro što dijaspora može da glasa i odlučuje o sudbini u svojoj otadžbini.

Redovni glasači: Spomenka i Miloš Đurić

– I mi želimo da damo doprinos kako bi naša matica napredovala – kaže on i naglašava da nije bilo teško registrovati se za glasanje u inostranstvu.

Smatra da je obaveza svakog građanina da da lični doprinos zaokruživanjem na glasačkom listiću.

Na glasanje u Konzularno odeljenje u Beču dolazile su i cele porodice, poput Vasića. Oni su istakli da im je čast što su mogli da se izjasne u Austriji, i da ta mogućnost pruža osećaj kao da su kod kuće u Srbiji.

Duplo više birača

Srpski državljani iz pokrajine Gornja Austrija, glasali su u počasnom konzulatu u Lincu na biračkom mestu 5, u okviru kompanije CA GROUP GmbH, a prijavljena su 232 glasača. Bračni par Đurić, Spomenka i Miloš iz Linca je rano došao da obavi građansku dužnost.

– Hvala bogu da imamo mogućnost da ovde glasamo. Važno je da sve protekne u miru i u skladu sa zakonom – je rekao Miloš Đurić.

Ovo je, inače, drugi put da je u Lincu omogućeno glasanje za dijasporu u ovom delu Austrije. U odnosu na prethodne izbore, kako su rekli biračkom odboru, broj prijavljenih je duplo veći. U Gornjoj Austriji, prema procenama, živi više od 30.000 srpskih državljana.

Glasanje u Ambasadi u Berlinu: Čedo Gojković i Ilija Malinić

Redovno pratili kampanju

Ilija Malinić, dugogodišnji predsednik Srpskog društva Berlin, živi u Nemačkoj gotovo 40 godina i koristio je priliku da da svoj glas na izborima kada god je to bilo moguće. Više puta, kao i ove godine, bio je član biračkog odbora, na biračkom mestu u Ambasadi Srbije u Berlinu.

– Ovde u Berlinu glasam od kada je to dozvoljeno, odnosno od kada je zakonom utvrđeno da dijaspora ima pravo da glasa. Naši građani u Berlinu, uglavnom prate srpske televizije, tako da su imali mogućnosti da sveobuhvatno isprate kampanju političkih stranaka i predstavljanje njihovih programa. Sve u svemu, dovoljno smo informisani o svim programima, i u kom tonu se predizborna kampanja održavala za ovih četrdeset i nešto dana -priča Malinić.

Dodaje da je više puta bio član biračkog odbora, pa je opet poranio i na biračkom mestu već od šest sati, a prvi glasač bio je Čedo Gojković.

Vladan i Dijana Bućković

Za dobar život u otadžbini

U Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu od otvaranja biračkog mesta 43, pristižu građani, ali i cele porodice da bi glasali. Srđana Lazić živi ovde 23 godine, a kaže da je zainteresovana da u Srbiji bude još bolje.

– Jednog dana ću život nastaviti u Srbiji i verujem i hoću da se nadam da će u domovini biti sjajno – priča Srđana Lazić.

Srđana Lazić

Bračni par Vladan i Dijana Bućković iz Beograda je tri godine u Minhenu. Smatraju da su izbori su važni zbog države i naroda.

– Glasamo od 18. i znamo da izbori određuju pravac razvoja i budućnosti. Redovno smo glasali i dok smo živeli u Srbiji, a već drugi put glasamo u konzulatu u u Minhenu – pričaju Bućkovići.

Bračni par Krstajić

Među oni koji su došli iz drugih krajeva Bavarske je i bračni par Krstajić iz Ingolštata. Raša Krstajić, dugogodišnji je član naših klubova igrao je fudbal i pomagao u klubovima.

– Ovaj konzulat doživljavam kao drugu kuću i radujem se svakom susretu sa ljudima koji rade u njemu. Supruga i ja smo danas ranije stigli da obavimo ovu dužnost kao državljani Srbije i verujemo da će matica nastaviti da se razvija u interesu svih građana i nas iz dijaspore – kaže on.

Željko Baračko i Jovica Ilić

Uvek za boljitak

U generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu, na biračkom mestu 45 je 1643 prijavljenih birača, a vicekonzul i predsednik izbornog odbora u Frankfurtu Marija Rakić je rekla da se tokom glasanja ne stvaraju gužve.

– Sve ide kako smo se nadali i očekivali. Za sada smo zadovoljni sa izlaznošću – kazala je ona.

Abi Ajdinović

Željko Baračko iz Zrenjanina i Jovica Ilić iz Novog Sada su glasali pre podne, a Baračko kaže da se prijavio za glasanje u našem konzulatu, onlajn putem i nije bilo nikakvih problema. Glasanje je bilo isto kao da je glasao u Zrenjaninu, a od ovih izbora očekuje boljitak.

– Ispunili smo glasačko pravo. Verujem da će biti još bolje u političkom i ekonomskom životu, kao i zdravstvu.

Abija Ajdinovića iz Bora smo sreli ispred konzulata pre nego što je zaokružio broj na glasačkom listiću. On veruje da će nešto da se promeni i za dijasporu, poput toga da se manje čeka na graničnim prelazima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here