I Evropi treba gasovod

0

Potpisivanje Ugovora o izgradnji deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju neće ugroziti pristupne pregovore Srbije sa Evropskom unijom.
– U Uniji je u toku promena vlasti i Brisel će dobiti novu garnituru koja će morati da se dogovori sa Rusijom u vezi s izgradnjom Južnog toka. Ukrajina je krajnje nestabilna i transport gasa za zapadnoevropsko tržište preko ove zemlje neće biti siguran. To je, dakle, u interesu samih članica Unije i njihove energetske stabilnosti. Uostalom, članice EU su se izjasnile da žele da budu deo Južnog toka, a to su nedavno potvrdile Bugarska i Slovenija koje je posetio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov – kaže za "Vesti" specijalista za energetsku problematiku Jelica Putniković, novinar "Balkan magazina".
Kompromis Brisela i Moskve je neophodan i Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, ne bi trebalo da ima dodatne otežavajuće okolnosti zbog potpisivanja ugovora o izgradnji gasovoda kroz Srbiju.
– U svakom slučaju Srbija nema alternativu, jer iz Mađarske takođe dobija ruski gas. Uostalom, ni evropski potrošači gasa ne bi mogli sebi da dozvole, kao što to čine pojedini političari, bojkot ruskog gasa jer nemaju alternativu. Zato verujem da će se naći kompromis i pronaći rešenje za ograničenja koja nalaže Treći energetski paket – dodaje Putniković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here