Prijave iz dijaspore do 29. jula

0

 

 

 

Na oktobarskim izborima u BiH moći će se, kao i dosad, glasati iz dijaspore, po unapred predviđenim procedurama koje su proteklih godina mnogima bile komplikovane, pa su građani odustajali od glasanja.
Za one koji su se odlučili da daju svoj glas, propisana su određena pravila, a osnovni uslov je da su punoletni i da imaju prijavljeno prebivalište u BiH. Uz to potrebno je popuniti obrazac koji se nalazi na veb-sajtu Centralne izborne komisije BiH (www.izbori.ba)

 
 

, i dostaviti kopiju jednog dokumenta izdatog u BiH (lična karta, vozačka dozvola, pasoš). Važna je napomena da je, ukoliko se radi o osobi koja je izbegla, a nema nijedan dokument iz BiH, može se prijaviti s uverenjem o državljanstvu izdatim u BiH, ili kopijom lične karte iz 1991. godine. Sve to je, kako tvrde u CIK-u, potrebno onima koji se prijavljuju da prvi put glasaju. Obrazac za prijavu, osim na sajtu CIK-a, može se skinuti i sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, a može se dobiti i lično u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, i klubovima i udruženjima građana iz BiH u inostranstvu.
Što se tiče građana koji su već glasali iz dijaspore, na njihovu adresu, koju su ranije unosili, ovih dana bi trebalo da stigne nešto drugačiji obrazac koji treba da popune i zajedno s kopijom jednog važećeg dokumenta, pošalju nazad u Sarajevo. I za jedne i za druge poslednji rok za slanje ovih prijava je 29. jul. Prijave se mogu poslati poštom, faksom i elektronskom poštom, a sve adrese nalaze se na sajtu CIK-a. Tu su upisani i brojevi telefona koji će biti otvoreni za sva pitanja do kraja izbornog procesa.
Prema ustaljenim procedurama, građanima koji se prijavili za ovaj vid glasanja listići će pred izbore stići poštom na upisanu adresu, oni će ih moći popuniti i, takođe poštom, vratiti u centralu u Sarajevo.

 

 

Do sada stiglo 10.000 obrazaca

Prema poslednjim podacima, dosada se prijavilo oko 10.000 građana BiH iz inostranstva, a najviše obrazaca stiglo je iz Švedske, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Hrvatske i Srbije. Blizu 1.500 koverata sa obrascem za one koji su već glasali je vraćeno, što je znak da su ti građani promenili adresu na kojoj su bili evidentirani na poslednjim izborima. Iz CIK-a pozivaju te građane da se, ako to žele, ponovo prijave, putem obrasca sa njihove internet stranice.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here