I nakon presude, Tompson uzvikuje “Za dom” (VIDEO)

1

Marko Perković Tompson je izveo pesmu „Bojna Čavoglave“, uprkos tome što je prema presudi Visokog prekršajnog suda pozdrav „Za dom spremni“, koji se na početku pesme spominje, simbol mržnje prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

Marko Perković Tompson je na koncertu u Širokom Brijegu ponovo pevao „Bojnu Čavoglave“, a na svom Fejsbuk profilu je objavio i snimak dela koncerta, prenosi RTS.

Na snimku se čuje kako Tompson viče „Za dom“, a publika otpozdravlja sa „spremni“.

Bojna Čavoglave – Široki Brijeg

Bojna ČavoglaveZa Dom – spremni!U Zagori na izvoru rijeke Čikole,Stala braća da obrane naše domove.Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi,Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!Tuče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka,Baci bombu, goni bandu preko izvora!Korak naprijed, puška gotov s', uz pjesmu svi,Za dom, braćo, za slobodu, borimo se mi.Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici,Stići će vas naša ruka i u Srbiji!Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna,Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava!Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:Nećete u Čavoglave, niste ni prije!Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava,Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

Gepostet von Marko Perković Thompson am Donnerstag, 15. August 2019

Hrvatski portal „Indeks“ podseća da je Visoki prekršajni sud u Zagrebu novčano kaznio pevača Marija Rosa iz Makarske zbog izvođenja pesme „Bojna Čavoglave“ tokom obeležavanja Oluje 2015. godine u Makarskoj i to zbog početka pesme u kojem se spominje ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

U presudi stoji da je pozdrav „Za dom“ i „Za dom spremni“ korišćen i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i utemeljen je na rasizmu, pa time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, verskog i etničkog identiteta.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here