Igrom sačuvati korene

0

Koncertu je prisustvovao i generalni konzul Srbije u Cirihu Zoran Jeremić, koji se obratio prisutnima i između ostalog kazao.

– Ovi mladići i devojke i ova dečica nisu ovde samo da vas zabave. Oni rade nešto što je mnogo važnije i korisnije – odražavaju duh i kulturu onoga što obeležava jedan narod i bogatu istoriju, kakva je srpska – istakao je Jeremić.

Igrače, njihove roditelje, kao i sve goste, u ime domaćina pozdravio je i predsednik SSFŠ Nenad Milenković i poželeo im ugodno folklorno veče.

A na sceni publika je mogla da vidi 16 ansambala koji su izveli koreografije igara iz Pirota, Krajišta, Kosovskog Pomoravlja, Bele Palanke, Vlaških igara… Ređale su se igre jedna za drugom, a brojna publika je to znala da nagradi dugotrajnim aplauzima.

Igra krunisana ljubavlju

U pauzi koncerta sreli smo mladića i devojku koje su vezali folklor i ljubav – Dejana Maksimovića iz Kola i Anastasiju Đorđević iz "Svetog Save" iz Cuga.
– Folklor mnogo volimo. Uz igru je planula ljubav – kažu kroz smeh Anastasija i Dejan, vidno srećni i zadovoljni.

– Čitam "Vesti" više od 20 godina. U vašim novinama sam i pročitao za najavu za ovaj događaj pa sam došao sa unukama Ksenijom (4) i Mihaelom (7) da pratim ovaj koncert. Iznenađen sam divnim igrama i svim onim što sam video, sigurno će i one, kad malo porastu, igrati folklor – rekao je Radomir Bojić iz Frauenfelda.

– Redovno pratim novogodišnje koncerte i zaista – nema im zamerke: ni organizaciji, ali ni po onome što su društva pokazala na sceni. Samo bih da primetim da nijedno srpsko folklorno društvo u Švajcarskoj, pa ni ono čiji sam ja član, ne izvode igre iz Šumadije. Po meni, one su srce srpskog folklora – kaže za "Vesti" Boško Lopušina, potpredsednika KUD-a Kolo Baden.

Po završetku koncerta podeljene su svim učesnicima, kao i članovima orkestra iz Užica koji je sve vreme muzički pratio nastupe društava, specijalne nagrade: buklije, zahvalnice i knjiga o preminuloj Desanki Đorđević, doajenu folklornih druženja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here