Ilindan – opomena o istini

0

Parohija Sveti Ilija u Nijagara Folsu, protekle nedelje proslavila je krsnu slavu Ilindan. Liturgiju u iznajmljenoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u gradu pored Nijagarinih vodopada, kojoj je prisustvovalo pedesetak vernika, služio je protojerej stavrofor Lazar Vukojev. Pojali su popadija Milica i otac Milenko Zec. Kumovi ovogodišnje slave bili su Milan i Biljana Filipović, a za narednu godinu ovu dužnost obaviće Bogdan i Kosijana Perenčević.
– Sveti prorok Ilija nas opominje na istinu, na zaista mukotrpni put objavljivanja nepopularnih, ali tako dragocenih istina Božjih – rekao je, između ostalog, u svojoj besedi nakon liturgije otac Lazar Vukojev.
– Naša svakodnevica je sasvim drugačija: ona traži senzacije, jer od toga žive mediji, dok ono što mi sveštenici objavljujemo i propovedamo u svetim hramovima nije senzacionalno, a mnogima je dosadno i suvoparno, pa na sva naša upozorenja i ne haju, smatrajući da nam je dužnost i da nam je prešlo u naviku da stalno opominjemo. Ali mi sveštenici bdimo nad sudbinom svoga naroda, koju nam danas uglavnom drugi kroje, zahvaljujući našim prethodnim propustima i naivnosti. Pokušavamo da spasemo što se spasti može, uzdajući se u pravdu Božiju i vašu podršku, koji ste ne samo često u svetom hramu na molitvi, nego i svojim delima pokazali da shvatate svu tragičnost vremena u kojem živimo, posebno za nas pravoslavne Srbe. Neka nam gospod Bog i njegov veliki ugodnik, sveti prorok i gromovnik Ilija, pomognu da bismo spasli sebe i svoj narod od zla koje se na nas odavno diglo.

Pet godina parohije

Parohija Sveti Ilija u Nijagara Folsu osnovana je pre pet godina i jedna je od najmlađih u okviru Eparhije kanadske Srpske pravoslavne crkve.
Predsednik Odbora CŠO Sveti Ilija, Srećko Ratković je sa porodicom na odmoru u rodnom Trebinju , pa smo zamolili Mila Stankovića, jednog od najzaslužnijih za rast ove parohije, koji sada obavlja dužnost blagajnika, da nam ukratko predstavi ko je ko u ovoj parohiji.
– Predsednik je, dakle ,Srećko Ratković, a potpredsednici su Đorđe Kosanić i prota Milenko Zec – kaže Mile Stanković. Počasni predsednik je Milomir Glavčić, ambasador srpske humanosti i dobročinstva. Pri parohiji su glavni aktivisti Zora i Dobro Stanišić, Milka i Mijo Stanojević, Borka i Vladimir Zrelec, a veliku zahvalnost za razvoj naše parohije dugujemo proti Milenku Zecu, koji je podneo veliku žrtvu i ostao veran svom vladiki Georgiju i srpskom narodu Nijagare.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here