EPA/Đorđe Savić

Pravda? Šta to beše za Srbe na Kosovu? Nažalost kada su Srbi u pitanju, da bi bili osuđeni pred kosovskim sudom često nije potreban nijedan svedok, pa čak i kada 81 albanski svedok na sudu kaže da nije video ili prepoznao optuženog da čini delo za koje je optužen, sud Srbina proglasi krivim.

A kada Ustavni sud presudi u korist manastira Visoki Dečani, presuda ostane “zamrznuta”. Tako već pet godina srpski manastir ne može da dobije nazad svoje zemljište. Bez obzira na presudu, mnogobrojna pisma zemalja Kvinte, reakcije ambasadora…

Ivan Todosijević

Poslanik Srpske liste Ivan Todosijević pravosnažno je osuđen na dve godine zbog iznošenja stava oko događaja u Račku, gde su sve sudije bili Albanci uprkos Briselskom sporazumu, koji predviđa da dvojica sudija budu Srbi, a presudu je osudila i EU. Portparol Peter Stano je naveo da je “sporazumom dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju (Ivan Todosijević) to nije ispoštovano”. Drugih reakcija iz međunarodne zajednice nije bilo.

S druge strane, poznati prištinski advokat Tom Gaši izjavio je za da odredba Briselskog sporazuma, o obaveznom učešću srpskih sudija u presudama za Srbe, u slučaju Ivana Todosijevića ne može da bude primenjena, jer nije u skladu sa Krivičnim zakonom na Kosovu.

Visoki Dečani

Ustavni sud Kosova je još 2016. presudio da se 24 hektara zemljišta, koji pripadaju Visokim Dečanima, vrate manastiru. Do dana današnjeg ta odluka nije sprovedena. Da se odluka sprovede su intervenisali gotovo svi ambasadori od SAD do Nemačke, kao i zemlje Kvinte, ali bez rezultata. Zemljište nije vraćeno.

Oliver Ivanović

Jedan od političkih lidera Srba na Kosovu bio je bez ijednog dokaza uhapšen 2014. godine pod optužbom za ratne zločine. Ivanović je januara 2016. osuđen na devet godina zatvora za ratni zločin iz aprila 1999. godine, iako ga 81 svedok saslušan tokom sudskog procesa nije doveo u direktnu vezu sa zločinom stavljenim na teret. Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak pošto je Apelacioni sud u Prištini ukinuo presudu po prvoj tački optužnice – za ratni zločin iz aprila 1999. godine, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnice, za zločin iz februara 2000. godine. Ivanović je 2017. godine pušten da se brani sa slobode. Ubijen je 16. januara 2018. godine. Počionici nisu pronađeni.

Uzurpirana imovina Srba – 70.000 postupaka

Pred različitim organima na Kosovu vodi se oko 70.000 postupaka u vezi sa uzurpacijom i drugim povredama prava na imovinu Srba. Samo za naknadu štete za uništenu i oštećenu imovinu podneto 18.000 tužbi, a raseljeni Srbi i dalje čekaju na pravdu. Najteža situacija na području Metohije, a posebno u Peći, Klini, Orahovcu, Suvoj Reci i Đakovici. S druge strane postoji i nekoliko hiljada “falsifikata”, odnosno postupaka na osnovu lažnih dokumenata o prodaji imovine koje su pokrenuli uzurpatori.

Napadi na Srbe, bez posledica, na meti i deca

Tokom 2021. zabeležen je veliki broj napada na Srbe, ali napadači su po pravilu ili ostajali nepoznati, ili su te napade policijski i pravosudnu organi okarakterisali kao napade koji nisu etnički motivisani. Tako je 13-godišnji dečak Nikola Perić iz sela Gojbulja pretučen i završio je u bolnici u Severnoj Mitrovici. Napadači nisu procesuirani. Nedavno je napadnut i 12-godišnji dečak Mihajlo S. iz Kamenice kada je sačekan od grupe albanskih dečaka na putu iz prodavnice. I u mnogobrojnim drugim napadima, po pravilu je izostajala reakcija kosovske policije, koja je nedavno nakon što je pretučen 23-godišnji Nikola Perić, uhapsila samo jednog od trojice napadača. Od početka godine bilo je više od 90 napada na Srbe, bez prave reakcije policije, sudstva ili Vlade Kosova.

Skrnavljenje imovine SPC

Samo tokom 2021. godine, zabeležen je veliki broj napada, skrnavljenja i pljački hramova SPC širom Kosova. Slučajevi su po pravilu ostajali nerasvetljeni, bez sudskog epiloga i kažnjavanja odgovornih.

Na meti su se našle crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Klokotu, Svetog Jovana Krstitelja u Peći, Svete Petke u opštini Kamenica, Svete Trojice u Partešu… Sa glavne ulazne kapije manastira Gračanica ukradena je zastava SPC koja je potom zapaljena. Snimak je objavljen na društvenim mrežama, počinioci nikada pronađeni.

Policija mirno gledala napad na Hram Hrista Spasa u centru Prištine

U junu su pristalice Socijaldemokratske partije Kosova ispisivale uvredljive poruke na zidinama i vratima hrama Hrista Spasa u Prištini, zbog liturgije koja je održana u toj crkvi. Sve se dešava u prisustvu pripadnika kosovske policije, kao i članova Kfora koji nisu reagovali. Izostala je i reakcija međunarodne zajednice, a većina kosovskih političara je zatražila da se hram oduzme od SPC i pretvori u muzej ili sruši. Sudski proces je u toku. Podsećanja radi, u ovoj pravoslavnoj crkvi održana tada je bila održana prva liturgija posle 1998. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here