T. Barbulović
Đaci i učiteljica uz protu: Okretanje slavskog kolača

U slavu i čast Svetog Save, prvog arhiepiskopa i prosvetitelja srpskog, u crkvama u Kopenhagenu i Silkeborgu, vernici parohija Sv. velikomučenika Georgija i Sv. velikomučenika Dimitrija okupili su se i u molitvi i svečano proslavili veliki pravoslavni praznik. Liturgije je odvojeno u dva dana služio protojerej Milan Gardović, novopridošli sveštenik ove dve parohije u Kraljevini Danskoj, kome je ovo ujedno i prva svetosavska proslava u pomenutim parohijama.

Ovogodišnji domaćin slavskog kolača u Silkeborgu bio je Miroslav Pavlović, a za narednu godinu se prijavila Marijana Savić. U Kopenhagenu je sveštenik Milan najavio novi običaj da domaćini budu deca ili mlađi parohijani. Tako je ovog puta slavar bio Stefan Tripković, a naredne godine će biti Janko Stanić, obojica su učenici Dopunske škole na srpskom jeziku.

Usledila je potom Svetosavska akademija koju su pripremili učenici Dopunske škole na srpskom jeziku u Kopenhagenu sa svojom nastavnicom Ksenijom Maričić. Tokom programa mogla se videti sreća i radost na licima roditelja i ostalih prisutnih. Bez ikakve dileme, deca su prikazanim pokazala da su veoma zainteresovana za učenje srpskog jezika. Učiteljica Ksenija je i ovoga puta potvrdila roditeljima da njihovoj deci ne preti asimilacija iako su daleko od matice.

Liturgija u parohiji u Silkeborgu

Dobra saradnja srpske ambasade i crkve koja se sada već tradicionalno upriliči prvo na Bogojavljenje kad se organizuje plivanje za Časni krst, a potom i za Svetog Savu, nastavljena je i ove godine. O tome je posebno govorio prota Gardović.

– Kao nekad u vreme Nemanjića, ako se samo setimo da su crkva i država bili zajedno, evo i ovde svedočimo da jeste i uvek će tako i biti bez obzira što smo razdvojeni ovako fizički, ali telesno i duhovno nikada nećemo. Zahvaljujem svima vama, prevashodno ovoj divnoj deci. Bez njih Sveti Sava ne bi nikada bio to što jeste. Oni svojim ustima i hvalama uzdižu Gospodu slavu o Svetome Savi. Tako da radujući se da u ovom svetom hramu imamo i školu i da će primerom ovim krenuti i druga deca sa svojim recitacijama, ali, čuli ste na početku, i učenjem srpskog jezika. Bez srpskog jezika

pitanje je šta bi bili! Tako da nam je Sveti Sava, a naročito Sveti Simeon, njegov otac, ostavio u amanet šta znači srpski jezik. Nemojmo to da zaboravimo i, evo, videli smo da deca ovde rođena, znaju i vole srpski jezik. Što jeste veoma važno, jer znači da imamo kome da ostavimo svoj jezik i kulturu – rekao je otac Milan.

Recitacijama oduševili odrasle: Učenici dopunske škole na srpskom

Prisutnima se obratila i Jasmina Mitrović Marić, ambasador Republike Srbije u Danskoj.

– Sveti Sava je školska slava i mi se uvek obraćamo našoj deci. Oni jesu i vazda uvek na prvom mestu, ali nemojte zaboraviti da biti učitelj ne znači baviti se nekom profesijom. To je misija jer učiteljima poveravamo ono najdragocenije što imamo, našu decu. Tako da je Sveti Sava slava svih naših prosvetnih poslenika i treba i njima čestitati punim srcem, onako kao i našoj deci. Hvala što brinete o tome što nam je najbitnije i najpreče u životu – istakla je ambasadorka Jasmina Mitrović Marić.

Posle Svetosavske akademije, nastavljeno je druženje i posluženje.

Dobili paketiće: Učesnici programa, sa učiteljicom i ambasadorkom

Pokloni đacima i proti

Ambasadorka Jasmina Mitrović Marić je svoje obraćanje završila recitujući “Zdravicu srpskom narodu”, Ljubivoja Ršumovića. Potom je u ime ambasade učenicima Dopunske škole na srpskom jeziku uručila na poklon knjige, časopis “Svetosavsko zvonce” i slatkiše. Takođe, imala je poklon za sveštenika kome je uručila velike plakate s lozom Nemanjića i njihovim zadužbinama.

Dar i svešteniku

Zahvalnice

Sveštenik Gardović je zahvalio svima koji su i ove godine na Bogojavljenje plivali za Časni krst i uručio im zahvalnice.