Imenovanje Karadžićevog savetnika

0

Suđenje Karadžiću, koje je počelo 27. oktobra izlaganjem uvodne reči tužilaštva, prekinuto je 5. novembra pošto je optuženi odbio da učestvuje u suđenju dok ne bude spreman da iznese svoju odbranu.

Sudsko veće Tribunala je zbog toga pre dve nedelje odlučilo da se Karadžiću odredi branilac po službenoj dužnosti, koji bi zastupao njegove interese na suđenju, a kao datum nastavka suđenja odredilo je 1. mart 2010. godine.

Karadžić će, prema odluci suda, nastaviti da sam sebe zastupa, ali će morati da sarađuje s postavljenim braniocem.

Ukoliko nastavi da bojkotuje suđenje, Kararadžić će izgubiti to pravo i odbranu će u potpunosti preuzeti postavljeni branilac.

Bivši predsednik RS je, u međuvremenu, zatražio dozvolu da uloži žalbu na odluku o imenovanju savetnika pošto mu je branilac određen uprkos njegovim primedbama.
Jelačićeva je rekla da je u toku postupak imenovanja savetnika u Sekretarijatu suda i precizirala da će biti imenovan jedan savetnik. Ona je objasnila da Sekretarijat prilikom izbora savetnika može da se konsultuje sa optuženim.

Kada je reč o Karadžićevom zahtevu da uloži žalbu, o tome će odlučiti Žalbeno veće Tribunala, rekla je ona.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam opština u BiH, kao i za progon,istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumano ponašanje, terorisanje, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca za vreme rata u BiH između 1992. i 1995. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here