Strane delegacije na sahrani patrijarha

0

Prema konačnom spisku, koji je u ime Odbora za sahranu pročitao episkop bački Irinej, na sahranu poglavara SPC dolazi četvoročlana delegacija Ruske pravoslavne crkve na čelu sa mitropolitom minskim i sluckim Filaretom, Jerusalimske patrijaršije sa mitropoltom kapitolidskim Isahijem, Aleksandrijske patrijaršije sa mitropoltom Jerondosa Petrom i Gruzijske patrijaršije koju će predvoditi mitropolit Gerasim .

Atinsku i Kiparsku arhiepiskopiju predstavlajće mitropoliti Elasonosa Vasilije i Pafosa Georgije, Poljsku pravoslavnu crkvu arhiepiskop Bijalstoka i Edanska Jakov, Američku pravoslavnu crkvu episkop Kvebeka Irinej, dok će Rusku zagraničnu crkvu na sahrani predstavljati arhiepiskop berlinski Marko.

Episkop Irinej je najavio i 20 izaslanika Rimokatoličke crkve koje će predvoditi kardinal Anđelo Sodano, dekan kardinalskog zbora, čija je funkcija da u slučaju smrti pape preuzima vođenje crkve do izbora novog poglavara.

U ime Konferencije evropskih crkava sahrani će prisustvovati generalni sekretar Kolin Vilijams.

Episkop Irinej je poručio svima koji žele da isprate patrijarha Pavla do njegove večne kuće u manastiru Rakovica, da u povorci učestvuju dostojanstveno jer je todug svih nas prema patrijarhu Pavlu.

"Pred nama je istorijski događaj za državu i za sav srpski narod", rekao je na konferenciji za novinare ministar vera Bogoljub Šijaković i dodao da su svi organi Republike Srbije na raspolaganju SPC u organizaciji sahrane kojoj će prisustvovati visoki predstavnici crkava i verskih zajenica, državnici, izaslanici naučnih i kulturnih institucija i monogobrojni vernici i poštovaoci patrijarha Pavla.

"Ne sumnjam da će se svi učesnici ponašati shodno ovom događaju, molitveno i smerno, prema zasluzi onoga koga ispraćamo i rečima koje je često ponavljao – Budimo ljudi", rekao je Šijaković.

Obraćajući se posebno predstavnicima medija on je preporučio da se iz poštovanja prema blaženopočivšem patrijarhu izostave sve teme koje se ne odnose na sam čin sahrane.

"Da svi budemo saobrazni delima i rečima patrijarhovim kojima je on dopisivao Jevanđelje", zaključio je Šijaković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here