Pixabay.com

Savremeni način života često izaziva stres, nedostatak sna i loše prehrambene navike. Još kad dođe do naglih promena temperature, koje se ovih dana dešavaju, sve to može oslabiti naš imunološki sistem i negativno uticati na krvnu sliku.

U potrazi za prirodnim rešenjem, sve više ljudi okreće se jednostavnoj, ali moćnoj smesi od sirove cvekle, meda i kakaoa. Ova ukusna kombinacija ne samo da poboljšava imunitet već i doprinosi zdravlju krvi.

Cvekla: Snaga antioksidanata

Cvekla, bogata antioksidansima i fitonutrijentima, ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i ojača odbrambeni sistem organizma. Osim toga, cvekla je poznata po svom visokom sadržaju gvožđa, esencijalnog minerala za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Redovna konzumacija cvekle može poboljšati nivo gvožđa u organizmu, što je ključno za održavanje zdrave krvne slike.

Med: Prirodni imunostimulator

Med je od davnina poznat po svojim lekovitim svojstvima. Sadrži enzime, vitamine i minerale koji podstiču imunološki sistem. Zahvaljujući svojim antimikrobnim svojstvima, med takođe pomaže u održavanju zdravlja respiratornog sistema. Osim toga, med može poboljšati apsorpciju gvožđa iz cvekle, čineći ovu kombinaciju idealnom za sve koji žele ojačati svoj imunološki sistem.

Kakao: Gvožđe i korisni nutrijenti

Kakao doprinosi ne samo bogatstvu ukusa, već ima i niz korisnih nutrijenata. Sadrži flavonide, koji imaju antiinflamatorna svojstva i doprinose opštem zdravlju. Takođe, kakao je dobar izvor magnezijuma, koji podržava zdravlje srca i nervnog sistema, ali i gvožđa jer poboljšava krvnu sliku. U ovoj smesi obogaćuje kombinaciju nutrijenata, pružajući dodatnu energiju.

Sastojci:

300 g sirove, oljuštene i izrendane cvekle
200 g prirodnog meda
2-3 kašike neslanog organskog kakaoa

Priprema:

Sve sastojke sjedinite i usitnite štapnim mikserom.
Smesu držite u staklenoj teglici, u frižideru, do 10 dana.

Preporuka je da se jede po jedna kašika ove smese svakog jutra pre doručka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here