pixabay.com

Antitela su samo jedan vid odbrane od koronavirusa i na osnovu njihove količine ne može se tačno odrediti da li smo imuni ili ne, izjavio je za RTS imunolog Miloš Marković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. On je pozvao ljude da se vakcinišu i da ne mere količinu antitela.

– Antitela su samo jedan vid odbrane, svaka infekcija pokreće T-limfocite, mi pravimo i neke memorijske ćelije koje dugo žive i pamte i koje, kada ponovo sretnu virus, bolje odreaguju i zaštite nas – objasnio je profesor Marković za RTS.

To je, kako kaže, imunološka memorija i na osnovu toga mi imamo imunitet kada preležimo infekciju i posle vakcine.

Jedina antitela, ističe, koja daju neku jasniju informaciju su neutrališuća antitela, čiju količinu mogu da rade samo specijalizovane laboratorije.

– Ma šta vi merili u bilo kojoj laboratoriji, vi nećete izmeriti nijedan parametar da li ste imuni ili niste – naveo je Marković.

– Čak i da uradite taj test, mi ne znamo koji je nivo zaštite i moja poruka je jasna – nemojte uopšte da merite antitela – rekao je on.

1 COMMENT

  1. Твоја порука? Па ко си сада ти? Какве научне студије стоје иза твоје поруке да антитијела више нису битна, битна је акцинав?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here