In Memoriam: Otišao građanin sveta

0

Vesti
Janko Mihailović

U sredu 17. decembra u hildeshajmskoj bolnici St. Bernvard u 85. godini umro je slikar-filozof Janko Mihailović.

Janko je rođen u Beogradu 1930. godine, a svoj život osim u Beogradu većim delom proveo je u Cavtatu i Hildeshajmu u koji je zbog svoje studentske ljubavi Irmgard 1968. "navratio", da bi se 1985. u njega doselio i tu ostao. Mihailović je voleo svoj Vračar, poklonio mu je spomen-česmu, ali je voleo i ceo svet, a poklonio mu je ogromnu riznicu slika, keramika i reljefa.

Njegove slike krase zidove kuća, škola, fakulteta, galerija i muzeja širom Evrope, a preko godišnjeg plakata Simensa, osvojio je i Ameriku. Janko je završio arhitekturu i magistrirao keramiku, a oni koji bliže poznaju njegovo izražavanje rečju, kistom i bojama, kažu da je pravdu i slobodu doktorirao. Teško je nabrojati njegove izložbe i priznanja. Mihailović je umetnik s dva završena fakulteta i ni danom radnog staža, a u Hildeshajmu je posedovao porodičnu kuću u kojoj je sa suprugom Irmom stanovao, i kuću-muzej u kojoj je slikao i držao školu slikarstva.

Bio je plemenit i human čovek, a posebno veliko srce imao je za decu. Neumorno je radio na organizovanju izložbi srpskih slikara u Nemačkoj i nemačkih u Srbiji.

Janko je treće slikarsko koleno porodice Mihailović, a akademski je slikar i njegova ćerka Inga docent Visoke umetničke škole u Hildeshajmu. Osim ćerke Inge iza sebe je ostavio, ćerku Tanju profesorku engleskog jezika i suprugu Irmu koja ga je neizmerno volela i njega i njegovu umetnost.

Kremiranje posmrtnih ostataka Mihailovića obaviće se u Hildeshajmu u najužem porodičnom krugu krajem nedelje, a komemorativni skup održaće se krajem januara.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here