EPA

Indiju očekuje investicija od ukupno najmanje 25 milijardi dolara kao rezultat strategije namenjene podsticanju lokalne proizvodnje čipova i displeja, rekao je ministar IT Radživ Čandrasekar.

Njegovi komentari usledili su nekoliko sati nakon što je indijska vlada podigla fiskalnu podršku za nova postrojenja za poluprovodnike kako bi pokrila 50 odsto troškova tog projekta, prenosi Tanjug.

Vlada je dodala da će ukloniti limit za maksimalno dozvoljene investicije kako bi omogućila podsticaje za proizvodnju kompjuterskih delova.

Čandrasekhar je rekao da je vlada u razgovorima sa mnogim globalnim igračima koji bi da investiraju u indijski sektor čipova, ne navodeći nijednog.

– Ovi razgovori odvijaju se u kontekstu višestrukih podsticajnih paketa i programa koje su najavile različite zemlje – rekao je indijski ministar i istakao da Indija ima dokazane rezultate u razvoju elektronske industrije, kao i osnovne infrastrukturne zahteve za uspostavljanje proizvodnje.

Kako se navodi, vlada premijera Narendre Modija nastoji da privuče više velikih investicija u okviru podsticajnog plana od 10 milijardi dolara za proizvodnju čipova i ekrana, s ciljem da Indiju učini ključnim igračem u globalnom lancu snabdevanja.

Vlada se ranije složila da pokrije između 30 i 50 odsto troškova postavljanja novih pogona za displeje i čipove, a danas je takođe istakla da će pokriti 50 odsto kapitalnih izdataka potrebnih za postavljanje postrojenja za pakovanje poluprovodnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here